18 noiembrie 2014, 14:02 Realitatea moldovenească views 7793
Merkel a avertizat despre o posibilă extindere a influenței rusești
Foto: agerpres.ro
18 noiembrie 2014, 14:02 Realitatea moldovenească views 7793

Merkel a avertizat despre o posibilă extindere a influenței rusești

În timpul unui discurs susținut luni la Institutul Lowy pentru Politici Internaționale (Australia), cancelarul german a îndemnat Europa și SUA la acțiuni hotărâte și la unison față de atitudinea Moscovei, pentru soluționarea conflictului ucrainean. Șefa guvernului de la Berlin l-a criticat aspru pe liderul rus Vladimir Putin și a atenționat în legătură cu «marele incendiu» care ar putea izbucni în Europa din cauza situației din Ucraina.

Potrivit Angelei Merkel, Rusia continuă să se ghideze după vechiul mod de gândire, în categorii de «sfere de influență», ceea ce duce la nerespectarea dreptului internațional. Acest lucru, potrivit cancelarului federal, «pune sub semnul întrebării pacea din Europa, după două războaie mondiale și un război rece» și își găsește continuarea în «influența exercitată de Rusia asupra destabilizării situației din estul Ucrainei».

Angela Merkel a subliniat că un mod de gândire în categorii de «sfere de influență» nu trebuie să se impună.

În același timp, Merkel nu a exclus o soluționare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute și în continuare căi diplomatice pentru ieșirea din criză. Cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancțiuni față de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

Referindu-se la catastrofa aviatică a cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, Angela Merkel a atras atenția asupra caracterului global al crizei ucrainene. «Criza din Ucraina nu este în niciun caz o problemă regională. Din acest exemplu vedem: ea se referă la noi toți», a subliniat cancelarul german, adăugând că vede riscuri de pe urma acțiunilor Rusiei în special pentru Republica Moldova, Georgia și Serbia.

Sursa: www.agerpres.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1037 locuitori

Orac este un sat şi comună din raionul Leova. Orac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1037 de oameni. Satul Orac a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.