12 ianuarie 2015, 17:03 Realitatea moldovenească views 9923
Fostul şef al SIS, despre un grup terorist care a existat în Moldova
Foto: karadeniz-press.ro
12 ianuarie 2015, 17:03 Realitatea moldovenească views 9923

Fostul şef al SIS, despre un grup terorist care a existat în Moldova

Un grup terorist care pregătea specialişti a activat în Republica Moldova în anii 1998-1999. Membrii acestui grup erau de etnie curdă, însă după o perioadă ei şi-au încetat activitatea şi au părăsit teritoriul ţării noastre.

Declaraţii la acest subiect au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Publika TV de fostul şef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu. El a dat asigurări că, în prezent, nu sunt organizaţii teroriste în Republica Moldova.

„A fost o organizaţie nu prea mare, însă la etapa dată prezenta pericol pentru securitatea regională în primul rând. În această perioadă nu era cadru legal în combaterea terorismului internaţional. Puţin mai târziu, după ce am descoperit această grupă, noi am venit cu iniţiativă legislativă şi în 2001 a fost aprobată legea cu privire la terorismul internaţional, ca mai apoi să apară legea cu privire la spălarea banilor", a declarat Valentin Dediu.

Fostul şef al SIS-ului a menţionat că această grupare avea trei membri şi a reuşit să instruiască alte cinci persoane, iar activitatea lor se derula într-un apartament închiriat din Chişinău.

„Activitatea lor, la prima vedere, nu era una teroristă, dar pe parcurs noi ne-am încadrat activ în monitorizare. Acest grup era un element important în pregătirea luptătorilor în comiterea actelor teroriste. Aceată grupare a venit cu un proiect economic, a deschis o firmă şi având această firmă, aveau posibilitatea să invite pe termen de 90 de zile alţi specialişti, alte persoane care trebuiau să lucreze cu această firmă. În aşa mod s-a creat un centru de pregătire a luptătorilor. Organizaţia se numea pe atunci PKK. Aveau o prezenţă bine pusă la punct, ei erau foarte conspirativi. Era foarte greu să-i depistezi şi orice activitate era ascunsă sub anumite activităţi care nu dădeau nimic de bănuit", a mai declarat Valentin Dediu.

Totuşi, aceste persoane nu au ajuns pe mâna oamenilor legii din Republica Moldova. „Reţinerea nu a avut loc, aceste persoane au presimţit şi pe neaşteptate şi-au oprit activitatea şi au părăsit teritoriul Republicii Moldova. Ce a fost asta, cum s-a întâmplat, eu nu am versiunea mea. Operaţiune de reţinere nu a fost. Ei au plecat într-o direcţie în CSI", a adăugat fostul şef al SIS-ului.

El a mai declarat că o parte din documentele privind combaterea terorismului prezintă secret, dar crede că în timpul cel mai apropiat Serviciul de Informaţii şi Securitate va deschide aceste arhive.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Moldova , terorism , SIS , securitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
4044 locuitori

Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.