09 februarie 2015, 12:17 Realitatea moldovenească views 7025
Moldovenii se confruntă cu un val de scumpiri
Foto: jurnal.md
09 februarie 2015, 12:17 Realitatea moldovenească views 7025

Moldovenii se confruntă cu un val de scumpiri

În timp ce leul continuă să se deprecieze, moldovenii se plâng că fac faţă cu greu preţurilor ridicate. În ultima săptămână, produsele de primă necesitate s-au scumpit în mediu cu doi-trei lei, fapt care îi impune pe oameni să strângă cureaua şi să plece de la magazin sau de la piaţă cu pungile mai mult goale decât pline.

Dacă acum o săptămână un kilogram de orez costa la Piaţa Centrală 13 lei, astăzi era vândut cu 14 lei. Cu cel puţin un leu mai mult costă şi un kilogram de macaroane, adică 13 lei.

De la 9 la 11 lei s-a majorat şi preţul unui kilogram de făină. Mai scump este şi uleiul. Pentru un litru cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar 24 de lei, cu doi lei mai mult decât acum câteva zile.

Nu a stagnat nici preţul unui kilogram de zahăr. De la 10 lei a ajuns la 10 lei şi 50 de bani sau chiar la 11 lei şi 50 de bani.

Preţurile pipărate lovesc mai ales în buzunarele pensionarilor, care oricum îşi permiteau doar minimul necesar.

Prognozele experţilor nu sunt deloc optimiste. Potrivit lor, scumpirile sunt abia la început. Asta în condiţiile în care Banca Naţională a Moldovei a estimat că, în acest an, din cauza deprecierii leului faţă de euro şi dolar, preţul mai multor produse va creşte cu aproape 7 la sută.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

Moldova , preţ , inflatia , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3295 locuitori

Ustia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 48 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3295 de oameni. Ustia a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.