25 februarie 2015, 11:27 Realitatea moldovenească views 9560
Descoperirea savanţilor moldoveni a fost remarcată la nivel mondial
25 februarie 2015, 11:27 Realitatea moldovenească views 9560

Descoperirea savanţilor moldoveni a fost remarcată la nivel mondial

Salt tehnologic răsunător. O descoperire a savanţilor moldoveni a fost remarcată la nivel mondial. Meritul le aparţine academicianului Ion Tighineanu, discipolul său Eduard Monaico şi profesorului german Kornelius Nielsch.

Aceasta este printre cele mai impresionante elaborări în nanotehnologii, raportate în revistele ştiinţifice internaţionale la începutul anului 2015. Potrivit portalului NanotechWeb.org, descoperirea savanţilor ar putea fi folosită la distrugerea celulelor cancerigene.

Printre lucrările selectate de publicaţia ştiinţifică, pe parcursul lunii februarie, se regăsesc lucrări ale savanţilor din SUA, Marea Britanie, Israel, Elveţia, Olanda, Italia, Coreea, China, Germania şi Republica Moldova, inclusiv o elaborare a profesorilor Konstantin Novoselov şi Andre Geim, laureaţi ai Premiului Nobel în fizică (anul 2010).

Prezenţa în topul elaborărilor nanotehnologice, remarcate la Londra, este un caz de mare succes pentru savanţii noştri şi o oportunitate excelentă de promovare a imaginii Republicii Moldova la scară globală, se spune în comuncatul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

savanti , moldovenii , stiinta , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.