11 martie 2015, 10:32 Realitatea moldovenească views 8266
Filat: Avem pierderi de 110 mln dolari anual
11 martie 2015, 10:32 Realitatea moldovenească views 8266

Filat: Avem pierderi de 110 mln dolari anual

Actuala formă de administrare teritorială a municipiului Chișinău este una ineficientă, iar din această cauză, anual sunt pierderi de aproximativ 110 milioane de dolari.

Declarații în acest sens au fost făcute de către Vlad Filat, liderul PLDM, în cadrul emisiunii „Bună seară", de la postul public de televiziune, informează UNIMEDIA.

„Conform prevederilor legale, alegerile pot avea loc în intervalul 5 iulie – 25 octombrie. Dar dincolo de data alegerilor locale, noi trebuie să răspundem la o întrebare. Mă refer la actuala formă de administrare teritorială, care în opinia mea este una absolut ineficientă. Nu vreau să mă refer doar la aspectul financiar, cu toate că din cauza acestei ineficiențe avem pierderi de 2% din PIB. Un calcul simplu arată că e vorba de 110 milioane de dolari anual. Această sumă reprezintă practic toată asistența venită din partea partenerilor externi pentru suport bugetar și pentru anumite proiecte de infrastructură", a declarat Filat.

Mai mult, liberal-democratul susține că dincolo de ineficiența sub aspect financiar, sunt probleme la capitolul serviciilor.

„Dincolo de această ineficiență sub aspect financiar, noi avem o problemă gravă la capitolul eficiență administrativă. Asta duce la servicii necalitative, la lipsa capacității administrației locale în a dezvolta proiecte de infrastructură. Aici urmează să avem discuții profesioniste. În cazul în care există această voință politică în Parlament, voință care ar duce la promovarea și implementarea acestei reforme, atunci nu exclud că aceste alegeri pot fi amânate și după data de 25 octombrie".

Pentru implementarea reformei, liderul PLDM spune că e nevoie nu doar de votul PLDM și PD. „Dacă vor fi întrunite condițiile necesare și nu doar între PLDM și PD, dar între trei partide, atunci acest lucru se va întâmpla. Dar până atunci, cel puțin la nivel de comportament și la nivel de atitudini, relațiile ar trebui să fie corecte între PLDM-PD-PL. Ușa să nu fie trântită în față", a punctat politicianul.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Vlad Filat , Chisinau , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1741
Populația:
1499 locuitori

Sudarca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sudarca și Braicău. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dondușeni și la 206 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1499 de oameni. Satul Sudarca a fost menționat documentar în anul 1741.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.