20 martie 2015, 11:50 Realitatea moldovenească views 6317
Partidele politice vor fi finanţate de la bugetul de stat
20 martie 2015, 11:50 Realitatea moldovenească views 6317

Partidele politice vor fi finanţate de la bugetul de stat

Partidele politice vor avea dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat. Alocaţiile nu vor depăşi 0,2% din veniturile bugetului şi vor fi oferite în funcţie de performanţele obţinute la alegerile parlamentare sau cele locale. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de Parlament în lectura a doua, cu votul a 56 de deputaţi, comunică MOLDPRES.

Proiectul prevede interzicerea finanţării concurenţilor electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituţii şi organizaţii internaţionale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova. Totodată, concurenţilor electorali le va fi interzis să propună alegătorilor bani şi să distribuie fără plată bunuri materiale.

Partidele politice vor fi obligate să prezinte anual Comisiei Electorale Centrale rapoarte privind gestiunea financiară. Falsificarea acestor rapoarte va fi pedepsită cu o amendă de la patru la zece mii de lei sau cu închisoare de pînă la trei ani.

În cazul în care reprezentanţii partidelor politice vor utiliza alocaţiile de la bugetul de stat contrar destinaţiei, aceștia vor fi amendaţi cu pînă la 100 de mii de lei sau cu închisoare de la unu la cinci ani. În acelaşi timp, folosirea în alegeri sau la referendum a fondurilor venite din străinătate sau a fondurilor nedeclarate public se sancţionează cu o amendă de pînă la 10 mii de lei.

Proiectul va intra în vigoare, pe ansamblu, la data publicării. Excepţie vor face prevederile ce ţin de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

partide , finantare , buget , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1176 locuitori

Mahala este un sat din cadrul comunei Corjova, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1176 de locuitori. Satul Mahala a fost menționat documentar în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.