07 mai 2015, 09:30 Realitatea moldovenească views 6282
Încă 15 milioane de euro pentru drumurile moldovenești
07 mai 2015, 09:30 Realitatea moldovenească views 6282

Încă 15 milioane de euro pentru drumurile moldovenești

Uniunea Europeană va oferi un grant de 15 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor moldovenești, fonduri care vor fi gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD). Acordul de grant a fost semnat astăzi, 5 mai, de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, şi Julia Otto, director al Oficiului BERD Chişinău.

Cele 15 milioane de euro vor fi utilizate pentru construcţia centurii de ocolire la Bahmut cu o lungime de 6 km, pe drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România, şi a centurii de ocolire la Vulcăneşti, cu lungimea de 8,5 km pe drumul naţional M3 Chişinău – Giurgiuleşti – frontiera cu România.

Lucrările la drumurile de ocolire vor include construcţia unor terasamente noi, a podeţelor, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor, relocarea utilităţilor, instalarea indicatoarelor rutiere şi a marcajelor rutiere. Partea carosabilă a drumurilor de ocolire va fi alcătuită din 2 benzi de circulaţie, cu o lăţime de 7 m. De asemenea, pe drumul de ocolire a or. Vulcăneşti va fi construit un pod peste râul Cahul cu lungimea de aproximativ 40 de metri.

Construcţia celor două drumuri de ocolire are ca scop reducerea costurilor operaţionale de transport pentru utilizatorii drumului cu până la 15 %, crearea condiţiilor de confort şi siguranţă rutieră pe drumurile publice.

Ministrul Transporturilor Vasile Botnari a declarat după semnare că licitațiile pentru executarea lucrărilor vor fi organizate până în septembrie, iar construcția drumurilor va fi terminată până în 2017. "Este construcție de zero, nu reabilitări, adică drumuri noi", a precizat ministrul.

„UE este bucuroasă să sprijine în continuare Programul de reabilitare a rețelei de drumuri din Moldova, program care deja a adus schimbări vizibile în ultimii ani . Prin aceste acţiuni, pe care le realizăm în cooperare cu partenerii noștri de la BERD, aduc mai multe oportunități pentru dezvoltarea comerţului intern şi extern al Republicii Moldova şi, respectiv, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor", a declarat ambasadorul UE, Pirkka Tapiola.

Julia Otto, director al Oficiului BERD Chişinău, a subliniat că, datorită amplasamentului geografic, dar şi apropierii de UE, drumurile din Moldova devin tot mai importante nu doar pentru dezvoltarea economică a țării, dar şi pentru întreaga regiune. Totodată, ea a dat asigurări că BERD are mecanisme eficiente pentru a controla gestionarea fondurilor și a preveni cheltuirea lor în scheme de corupție. "Pe scurt, banii noștri sunt imposibil de furat", a declarat Julia Otto.

Sursa: www.moldova.org

Cuvinte cheie:

investiţii , UE , Moldova , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
104 locuitori

Vesioloe este un sat din cadrul comunei Șipca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Vesioloe alcătuia 104 oameni în anul 2000. Satul Vesioloe a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.