30 iulie 2015, 15:12 Realitatea moldovenească views 6646
BIRD va credita sistemul centralizat de alimentare cu energie termică
Foto: facebook.com
30 iulie 2015, 15:12 Realitatea moldovenească views 6646

BIRD va credita sistemul centralizat de alimentare cu energie termică

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 40,5 milioane de dolari pentru îmbunătățirea eficienței sectorului termoenergetic. Un acord în acest sens a fost votat astăzi în lectură finală de către Parlament, notează NOI.md.

Bani urmează a fi alocați pentru o perioadăde 34 ani (pînă în aprilie 2049), cu o perioadă de grație de cinci ani și o rată a dobînzii de 2,5% pe an. În urma restructurării și modernizării sistemului termoenergetic, Ministerul Economiei își propune să diminueze pierderile din rețea și să asigure o administrare mai eficientă a întregului sistem.

„Vor fi evitate pierderile nejustificate, datorită investiților ce vor presta servicii suplimentare de furnizare a energiei electrice. Municipiul Chișinău va avea un sistem termoenergetic sigur, fezabil profitabil, iar partenerii externi ne vor supraveghea", a precizat autorii proiectului.

Inițiativa a fost însă criticată anterior de deputații comuniști, care au avertizat că implementarea proiectului va genera majorarea tarifelor la agentul termic. Reprezentanții Ministerului Economiei au declarat însă că, chiar dacă creșterea prețurilor este posibilă, aceasta va fi una nesemnificativă.

Autoritățile susțin că la ora actuală pierderile în rețea depășesc 20 la sută, iar dacă acestea nu vor fi stopate, prin implementarea proiectului finanțat de BIRD, prețurile ar putea crește simțitor.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , credit , bani , energie termică , banca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.