09 septembrie 2015, 16:54 Realitatea moldovenească views 5981
SIS împlineşte astăzi 24 de ani de existenţă
09 septembrie 2015, 16:54 Realitatea moldovenească views 5981

SIS împlineşte astăzi 24 de ani de existenţă

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) marchează astăzi, 9 septembrie, 24 de ani de la crearea organelor securităţii statului, relatează Radio Moldova Actualităţi.

După ce a fost desfiinţat Comitetul Securităţii de Stat al Republicii Moldova, pe 9 septembrie 1991, prin decretul președintelui țării de atunci, Mircea Snegur, a fost creat Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova.

Ulterior, pe 31 octombrie 1995, Parlamentul adoptă Legile privind securitatea statului şi organele securităţii statului, care sunt promulgate la 31 ianuarie 1997 de preşedintele țării.

Doi ani mai târziu, pe 9 septembrie, este instituită sărbătoarea profesională - Ziua lucrătorilor din organele securităţii statului, iar pe 16 noiembrie 1999,

Ministerul Securităţii Naţionale este reorganizat în Serviciul de Informații și Securitate, instituție de stat specializată în domeniul asigurării securităţii de stat.

O lună mai târziu, Parlamentul a adoptat legile necesare în care sunt stabilite principalele sarcini şi atribuţii ale instituţiei SIS.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

SIS , aniversarea , Moldova , securitate , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
2834 locuitori

Cîrnăţeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cîrnăţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2834 de oameni. Satul Cîrnăţeni a fost menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.