11 septembrie 2015, 09:52 Realitatea moldovenească views 5110
Priorităţile sesiunii legislative de toamnă
11 septembrie 2015, 09:52 Realitatea moldovenească views 5110

Priorităţile sesiunii legislative de toamnă

În sesiunea de toamnă, legislativul urmează să adopte mai multe proiecte de legi îndreptate spre implementarea Acordului de Asociere cu UE, reformarea justiţiei şi a sectorului financiar-bancar. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comunicat, ieri, presei priorităţile sesiunii de toamnă, care începe săptămâna viitoare, transmite IPN.

Andrian Candu spune că va veni cu propuneri ca judecătorii să treacă testul integrităţii şi să le fie verificate averile, doar după aceasta să fie reconfirmaţi în funcţii.

În raport cu sistemul financiar-bancar trebuie luate măsuri radicale, spune preşedintele Parlamentului. În curând, va fi finalizat pachetul de legi care prevede transparenţa acţionariatului în bănci, îmbunătăţirea calităţii managementului acestora şi majorarea capitalului lor. Potrivit lui Andrian Candu, o ţară mică cum e Moldova are prea multe bănci – 15. Oficialul consideră că e mai bine să fie doar câteva bănci, dar care vor oferi servicii de o calitate mai bună. Un proiect de lege se va referi şi la independenţa Băncii Naţionale.

Încă o prioritate este reformarea audiovizualului. Andrian Candu a comunicat că mai multe legi destinate combaterii propagandei au fost transmise spre expertiză internaţională şi urmează a fi aprobate în sesiunea care urmează să înceapă. Una dintre recomandările instituţiilor internaţionale este ca autorităţile să promoveze produsul audiovizual autohton în limba română.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri, Andrian Candu spune că se doreşte reluarea discuţiilor despre introducerea impozitării mai împovărate pentru păturile înstărite, aşa-zisul impozit pe lux.

Printre priorităţi se regăseşte și adoptarea în lectură finală a pachetului agricol, crearea Grupului de lucru cu Adunarea populară a Găgăuziei şi continuarea dialogului cu administraţia de la Tiraspol. De asemenea, urmează a fi adoptat un nou Regulament al Parlamentului, cel de acum fiind depăşit de realităţile timpului.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

parlament , Andrian Candu , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
778 locuitori

Logofteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Logofteni și Moldoveanca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 778 de oameni. Satul Logofteni a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.