14 septembrie 2015, 11:04 Realitatea moldovenească views 5251
Orientul Mijlociu interesat să preia din experienţa electorală moldovenească
14 septembrie 2015, 11:04 Realitatea moldovenească views 5251

Orientul Mijlociu interesat să preia din experienţa electorală moldovenească

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut recent, o întrevedere cu o delegație a reprezentanților electorali din statele Orientului Mijlociu și membri ai Asociației Autorităților de Management Electoral din Statele Arabe (Arab EMBs). La întrevedere a participat Iurie Ciocan, Președintele Comisiei Electorale Centrale și Președinte al ACEEEO.

Părţile au discutat despre practicile naţionale în domeniul electoral care ar putea constitui un punct de reper pentru statele din Orientul Mijlociu.

Ministrul Natalia Gherman a vorbit interlocutorilor despre experienţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării, dat fiind faptul că Preşedinţii Birourilor Electorale ale Secţiilor de Votare constituite în afara ţării, potrivit Codului Electoral, sunt desemnaţi din cadrul instituţiilor serviciului diplomatic. În context, interlocutorii au manifestat interesul de a prelua din experienţa MAEIE în desfăşurarea alegerilor peste hotarele ţării.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a menţionat faptul că CEC și Centrul de Instruire Continuă pe lângă CEC au reușit, în foarte scurt timp, să devină instituţii eficiente prin organizarea de cursuri de perfecţionare în care au fost implicaţi funcţionarii electorali din toată țară. La rândul lor, reprezentanții electorali din statele Orientului Mijlociu s-au arătat interesaţi să revină la Chişinău pentru sesiuni de instruire care le-ar permite să preia din experienţa Republicii Moldova în domeniu electoral.

Sursa: www.mfa.gov.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1665
Populația:
984 locuitori

Ghiduleni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghiduleni, Roșcanii de Jos și Roșcanii de Sus. Satul Ghiduleni este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 984 de oameni. Satul Ghiduleni a fost atestat documentar la 30 iunie 1665.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.