14 septembrie 2015, 16:38 Realitatea moldovenească views 7147
Moldova rămîne fără medici de familie
14 septembrie 2015, 16:38 Realitatea moldovenească views 7147

Moldova rămîne fără medici de familie

Medicii de familie devin tot mai puţini în Moldova. Un studiu recent, realizat de Ministerul Sănătăţii arată că în sistemul medical lipsesc aproape 300 de astfel de specialişti. Cea mai gravă situaţie se atestă în sudul ţării, în raioanele Cantemir, Leova şi Căuşeni.

Datele arată că, în aceste regiuni, unui doctor de familie îi revin peste 2.800 de pacienţi. În raioanele de centru, un medic de familie deserveşte aproximativ 2.500 de pacienţi. Situaţia este un puţin mai bună în de nordul ţării, acolo unde un astfel de specialist are la evidenţă aproximativ 2.170 de oameni.

Şi asta în condiţiile în care un doctor ar trebui să deservească cel mult 1.500 de persoane. Această stare de lucruri compromite calitatea serviciilor medicale, constată autorii studiului.

În prezent, în Moldova sînt aproximativ 1.700 de medici de familie, iar 40 la sută dintre aceştia au vîrste de peste 55 de ani.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Moldova , medicina , medic , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
776 locuitori

Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.