16 septembrie 2015, 14:20 Realitatea moldovenească views 8541
Care este datoria R. Moldova față de FMI (INFOGRAFIC)
16 septembrie 2015, 14:20 Realitatea moldovenească views 8541

Care este datoria R. Moldova față de FMI (INFOGRAFIC)

Datoria Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional este în scădere continuă începând din anul 2012. Acestea sunt datele reflectate de Banca Națională a Moldovei în raportul „Conturile Internaționale ale Moldovei" la finele primului trimestru ale anului curent.

Potrivit raportului, la finele lunii martie 2015, datoria Băncii Naționale a Moldovei față de organul monetar internațional constituiau 362,41 milioane de dolari americani. Această valoare este cu aproape 100 de milioane de dolari americani mai mică decât ea înregistrată la finele anului 2012. În aceeași perioadă, datoria directă a Moldovei față de FMI reprezenta 294 de milioane de dolari americani.

Cu toate acestea, pe site-ul reprezentanței Fondului Monetar Internațional în Moldova se specifică faptul că „suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 358,1 milioane DST (cca 504 milioane dolari SUA) la finele anului lunii februarie 2015".

Asistența FMI pentru Moldova

Începând cu anul 1993, Moldova a beneficiat de următoarele acorduri cu FMI pentru susținerea programelor de ajustare economică ale autorităților: Mecanismul de finanţare compensatorie şi excepţională (CCFF), Mecanismul finanțării reformelor structurale (STF), acordurile Stand-by (SBA), Mecanismele de finanțare lărgită (EFF) și Mecanismele de reducere a sărăciei și creștere economică (PRGF) – din 2009 numite Mecanisme de creditare lărgită (ECF). În 2009 Moldova a beneficiat, de asemenea, de o alocare unica de DST în suma de 117.71 milioane DST.

Ultimul memorandum între FMI și Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2010 și a expirat în 2013. Acordul prevedea alocarea a 567 milioane de dolari, dintre care au fost transferate 490 milioane. Fondul nu a alocat ultima tranșă din cauza instabilității politice din țară de la începutul anului 2013, dar și pentru că Moldova nu a îndeplinit un șir de angajamente asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

Necesitatea unui nou acord cu FMI

Necesitatea semnării unui nou acord de finanțare cu FMI a fost reiterată de mai multe ori în ultima perioadă. Potrivit oficialilor, Moldova poate fi salvată doar de un nou program de colaborare cu Fondul Monetar Internațional, care ar trebui să conțină obligatoriu componenta financiară.

Iar în contextul crizei de pe piața valutară, mai mulți observatori, dar și oficiali ai BNM, au specificat că un suport valutar al FMI ar soluționa problemele deficitului de valută și ar stabiliza cotația leului.

O nouă misiune a Fondului Monetar Internațional este așteptată la Chișinău pe data de 22 septembrie. Deja a fost creat și un Grup de lucru care va pregăti o ofertă pentru FMI și va participa la negocieri.

Colaborarea Moldova – FMI

FMI a acordat Republicii Moldova asistenţă tehnică într-un şir de sectoare, inclusiv în cel al managementului fiscal, al cheltuielilor, al impozitelor și taxelor vamale, al sistemului contabilităţii monetare, al supravegherii bancare, al politicii monetare/organizării băncii centrale, precum şi în diverse domenii ale statisticii.

Institutul FMI a oferit instruire funcționarilor din Moldova în astfel de domenii cum ar fi: politici financiare și elaborarea programelor financiare, politici externe, operațiuni monetare și valutare, balanța de plăți și statistica financiară publică; de asemenea, funcționarii din Moldova au participat la cursurile și seminarele oferite de Joint Vienna Institute, în astfel de domenii cum ar fi: contabilitatea băncii centrale, analize și politici macroeconomice, cheltuieli publice, administrarea și reforma politicilor fiscale, supravegherea bancară și diverse domenii ale statisticii.

De ce este important un acord cu FMI

Unul dintre motivele principale pentru care autoritățile de la Chișinău sunt interesate în semnarea unui Program cu Fondul Monetar Internațional, chiar dacă acesta nu implică neapărat și o susținere financiară este faptul că un astfel de document reprezintă o „cheie" pentru a deschide uși spre posibile finanțări și negocieri cu creditorii și donatorii externi.

Sursa: www.bani.md

Cuvinte cheie:

Moldova , FMI , datorii , finanţe , economie , 2015

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.