19 septembrie 2015, 14:00 Realitatea moldovenească views 9598
Zeci de companii moldovenești pot exporta fructe în Federația Rusă
19 septembrie 2015, 14:00 Realitatea moldovenească views 9598

Zeci de companii moldovenești pot exporta fructe în Federația Rusă

Serviciul federal veterinar şi fito-sanitar al Rusiei a anunţat că a autorizat importul de fructe din ţara noastră pentru aproximativ 50 de companii. Decizia a fost luată după ce controalele au demonstrat că producţia din Moldova corespunde standardelor de calitate.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din ţara noastră urmează să supravegheze exporturile de fructe, pentru a nu admite exporturi de produse necalitative. Exporturile pot începe din 21 septembrie. Autorizarea vizează mere, pere, gutui, caise nectarine, cireşe, vişine şi prune.

"Deocamdată oficial nu am primit nimic. Urmează să fim informați pe căile oficiale. Fiecare exportator care se conformă cerințelor fitosanitare ar trebui să exporte produsele din Republica Moldova. Nu putem să facem o delimitare a exportatorilor din Moldova și a celor din autonomia găgăuză. Nu cunoaștem care a fost metoda de selectare a companiilor", a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova, Iurie Fală, a afirmat că firmele din asociaţie sunt permanent gata să reia exportul.

El s-a declarat totuşi surprins să afle că unele companii care au făcut investiţii substanţiale în sporirarea calităţii nu au fost incluse în lista Rosselhoznadzor. "Nu înţelegem criteriile după care au fost selectate companiile şi acest lucru poate lăsa loc pentru acţiuni de corupţie".

Iurie Fală a spus că ridicarea restricţiilor va înviora exportul de fricte, dar în acest an se aşteaptă "o roadă mai mică din motive obiective, economice şi climatice".

La rândul său, directorul interimar alAgenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Grigore Procescu, a relatat că instituţia a depus eforturi pentru a spori calitatea frcutelor şi legumelor moldoveneşti, cerând de la fermieri să informeze despre agenţii chimici cu care tratează plantele.

Şi liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a comentat pe o reţea de socializare decizia Rosselhoznadzor de a scoate embargoul.

"Felicit toţi producătorii de fructe cu acest eveniment pozitiv. Nu veţi mai fi şantajaţi şi nu vă vor mai obliga să daţi la procesare merele şi alte fructe", a spus politicianul pe Facebook.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , Moldova , export , Rusia

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.