23 septembrie 2015, 11:05 Realitatea moldovenească views 7347
A fost anulat mandatul Misiunii FMI pentru susținerea negocierilor cu autoritățile Moldovei pe marginea Memorandumului de înțelegere
23 septembrie 2015, 11:05 Realitatea moldovenească views 7347

A fost anulat mandatul Misiunii FMI pentru susținerea negocierilor cu autoritățile Moldovei pe marginea Memorandumului de înțelegere

Misiunea Fondului Monetar Internațional în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, care și-a început activitatea în Moldova la 22 septembrie, nu va susține cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei negocieri pe marginea noului memorandum de înțelegere. Astfel, pînă la finele acestui an Moldova nu va putea semna acest document important și debloca finanțarea din partea donatorilor externi și partenerilor de dezvoltare ai țării, relatează NOI.md.

Potrivit surselor din cadrul FMI, anularea mandatului Misiunii Fondului pentru susținerea negocierilor cu autoritățile Moldovei pe marginea noului memorandum de înțelegere a fost efectuată în ultimul moment, atunci cînd avionul cu delegația la bord deja și-a luat zborul de la Washington și această decizie este o consecință a demisiei prezentate luni de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, și a prim-vicepreședintelui BNM, Marin Moloșag.

După cum se menționează în declarația pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, Misiunea FMI efectuează o vizită de lucru în Moldova în cadrul pregătirilor către consultările periodice din 2015, în conformitate cu Articolul IV din Statutul FMI, precum și pentru a iniția dezbaterea politicilor care ar putea servi drept bază pentru programul susținut de FMI.

De menționat că, în conformitate cu Articolului IV din Statutul FMI, anual (de regulă) se susțin consultări bilaterale cu toate țările-membre. Misiunea FMI sosește în țară pentru a colecta datele de ordin economic și financiar și a discuta cu autoritățile progresul economic și politicile promovate. După revenirea în cartierul general angajații FMI elaborează un raport, care este documentul principal prezentat spre examinare Consiliului executiv.

Anterior prim-ministrul Moldovei, Valeriu Streleț, și-a exprimat speranța că pînă la încheierea activității Misiunii FMI în Moldova, la 6 octombrie, autoritățile vor reuși să semneze noul memorandum de înțelegere, ceea ce va permite deblocarea finanțării externe a țării din partea altor donatori externi și partenerilor de dezvoltare – a Uniunii Europene, Băncii Mondiale etc.

Dorin Drăguțanu și-a exprimat anterior speranța că noul președinte al BNM va fi desemnat pînă la încheierea activității Misiunii Fondului în Moldova.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

FMI , Chisinau , Moldova , misiune , memorandum , negociere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
233 locuitori

Bogdanovca Nouă este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cimișlia și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 233 locuitori. Satul Bogdanovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.