24 septembrie 2015, 10:34 Realitatea moldovenească views 7623
Foile de ardezie şi alte produse din azbest, interzise în RM
24 septembrie 2015, 10:34 Realitatea moldovenească views 7623

Foile de ardezie şi alte produse din azbest, interzise în RM

Foile de ardezie sau alte materiale şi articole de construcţii care conţin azbest vor fi interzise în Republica Moldova. Guvernul a aprobat ieri un proiect de lege în acest sens cu scopul de a proteja mediul ambiant şi de a reducere impactul poluării asupra sănătăţii omului.

Documentul va intra în vigoare după şase luni de la data adoptării de către Parlament. Totodată, se va permite ca stocurile deja existente să fie comercializate timp de un an.

„Există mai multe speculaţii. Nu vom impune cetăţenii să dea jos de pe casă foile de ardezie. Produsele de construcţie care erau deja instalate se utilizează în continuare până la încheierea ciclului lor de viaţă", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

„Sperăm să construim depozite care să poată primi aceste deşeuri. Nu recomandăm cetăţenilor să le fărâmiţeze şi să le pună pe drum. Este un proces foarte periculos", a adăugat Munteanu.

Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În România, în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 au fost interzise „toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest".

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

construcție , produse , interdicţie , lege , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3964 locuitori

Şuri este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Șuri și Șurii Noi. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3964 de oameni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 189 km de Chișinău. Satul Șuri a fost menționat documentar în anul 1631.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.