01 octombrie 2015, 10:02 Realitatea moldovenească views 6038
Ce salarii vor să primească locuitorii Moldovei
01 octombrie 2015, 10:02 Realitatea moldovenească views 6038

Ce salarii vor să primească locuitorii Moldovei

Locuitorii Moldovei vor salarii la nivelul de 10-15 mii de lei, deoarece cele de astăzi acoperă doar 20-50% din necesitățile lor. Acestea sînt rezultatele sondajului sociologic „Plata muncii în Moldova", efectuat de Institutul Muncii la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor pe un eșantion de 500 de membri ai sindicatelor în martie-iulie, transmite NOI.md.

După cum s-a menționat la prezentarea rezultatelor sondajului, circa 87% dintre respondenți consideră salariul cea mai importantă sursă de venit. În același timp, potrivit vicepreședintelui CNSM Petru Chiriac, salariile în Moldova sînt cele mai mici în Europa, în particular, salariul minim în țara noastră constituie 1 mie de lei și nu acoperă minimul necesar de existență, el nu ajunge pentru întreținerea familiei, educația și instruirea copiilor. Salariul minim în Moldova însumează doar 57% din minimul de existență.

Petru Chiriac a spus că sindicatele au decis să efectueze un sondaj în problema remunerării muncii, pentru a ști ce trebuie să se întreprindă pentru ameliorarea situației, ridicarea nivelului de viață prin salarii. El a menționat că legislația în vigoare și amendamentele introduse în ultimul timp nu au contribuit la majorarea retribuirii muncii, nu au îmbunătățit situația, nu au dus la majorarea salariilor, ci, mai curînd, dimpotrivă. Capacitatea de cumpărare a populației s-a redus din cauza cunoscutelor evenimente din țară, a declinului economiei. Vicepreședintele CNSM a specificat că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru majorarea salariilor, creșterea suportului cetățenilor, stimularea productivității lor, deoarece, dacă salariul va fi bun, atunci și productivitatea va fi înaltă.

După cum s-a remarcat, rezultatele sondajului au demonstrat că angajații vor salarii decente – la nivelul de minimum 10 mii de lei și nu sînt de acord cu faptul ca la determinarea cuantumului minim al retribuirii muncii lor să se utilizeze salariul minim de 1 mie de lei ca bază de calcul. S-a vorbit și despre faptul că patronatele nu vor să dea salarii mari, pornind de la mărimea salariului minim de 1 mie de lei și stabilesc, spre exemplu, salariul de 1900 de lei în sectorul de producție, iar o anumită sumă de mijloace o plătesc suplimentar în plicuri, ceea ce împiedică dezvoltarea economiei normale, contribuie la prosperarea economiei tenebroase, lupta cu care trebuie să o activizeze autoritățile. Sindicatele cer ca cel mai mic salariu pentru populație să nu fie sub nivelul minimului de existență.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

salarii , sondaj , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
3063 locuitori

Danu este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Danu, Camencuţa. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Glodeni și la 177 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3063 de oameni. Satul Danu a fost menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.