04 noiembrie 2015, 11:06 Realitatea moldovenească views 6438
Doar două procente din numărul localităţilor rurale au planuri urbanistice actualizate
04 noiembrie 2015, 11:06 Realitatea moldovenească views 6438

Doar două procente din numărul localităţilor rurale au planuri urbanistice actualizate

Doar două procente din numărul localităţilor rurale din Republica Moldova au planuri urbanistice actualizate. Planul este principalul document strategic prin care se stabilesc priorităţile de dezvoltare locală.

Autorităţile spun că fără acest document, o localitate nu se poate moderniza, astfel încât cetăţenii să beneficieze de condiţii bune de trai, la fel ca şi locuitorii din mediul rural din Europa.

Locuitorii satului Cetireni din raionul Ungheni ştiu ce înseamnă să trăieşti zeci de ani cu teama că într-o zi, casa pentru care ai muncit o viaţă ar putea fi înghiţită de râpa din apropiere. „Noi, cei care trăim în regiunea satului numită „Fundătură", ştim foarte bine sensul cuvântului inundaţii, deoarece locuinţele noastre sunt situate într-o zonă în care se întâlnesc apele: un şuvoi vine dinspre satul Unţeşti, altul dinspre pădure. Aici nu este construit un sistem de scurgere a apelor, aşa că atunci când ploile sunt mari, din cauza râpei din apropiere, apare pericolul alunecărilor de teren", ne spune îngrijorată Maria Tătaru, o locuitoare din Cetireni.

Autorităţile publice locale (APL) din sat au elaborat planul urbanistic al comunei, anume pentru a scăpa oamenii de frica inundaţiilor şi alunecărilor de teren. „Cu ajutorul unui proiect extern în valoare totală de 453 de mii de lei, localitatea noastră beneficiază de un plan urbanistic general, valabil până în anul 2020, dar şi de un proiect tehnic necesar pentru construcţia unei porţiuni de drum de 1,5 km, amplasată într-un sector afectat de riscurile climaterice. Proiectul e gata, aşteptăm să găsim investitori ca să construim această porţiune de drum. Astfel, va fi soluţionată problema a circa 100 de gospodării amplasate în apropiere de pădure, unde, din cauza ploilor, drumul este deteriorat", afirmă primarul satului Ana Dicusar.

Planul urbanistic a salvat multe gospodării

Cu un plan urbanistic actualizat se laudă şi autorităţile comunei Goteşti din raionul Cantemir. Ei spun că Goteşti este singura localitate rurală din raion care are un asemenea document. „Acest plan a costat circa 120 de mii de lei, fiind elaborat din bani europeni. Documentul ne-a ajutat atunci când am rezolvat problema râpei din localitate, care risca să înghită mai multe gospodării din cauza alunecărilor de teren", explică primarul localităţii, Panainte Chicicov.

Necesitatea unui astfel de document o simt şi autorităţile locale din satul Elizaveta, municipiul Bălţi, însă, din păcate, nu îl au deoarece nu sunt resurse financiare pentru elaborarea lui. Primarul Pelagheia Balţat spune că dacă localitatea ar fi avut un astfel de document, planificarea construcţiei apeductului ar fi fost mult mai uşoară şi mai puţin costisitoare.

APL trebuie să dezvolte zonele rurale, utilizând experienţa ţărilor europene

Serghei Munteanu, şeful Direcţiei arhitectură, proiectări, urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), spune că în prezent doar două procente din localităţile rurale din ţară au astfel de planuri urbanistice actualizate. „Ministerul nu poate obliga autorităţile publice locale să elaboreze astfel de documente deoarece ele sunt costisitoare. Putem doar să le recomandăm APL să fie active, să caute finanţatori pentru a elabora aceste planuri, deoarece nu poţi moderniza localitatea fără un astfel de document", afirmă specialistul. El argumentează că lipsa acestui document este un obstacol mare în procesul de dezvoltare a satelor şi comunelor din Moldova, deoarece un plan urbanistic conţine informaţii actualizate referitoare la zonele de proiectare şi construcţie a edificiilor de menire socială, dar şi a caselor de locuit, astfel încât să fie evitate regiunile vulnerabile la alunecări de teren sau inundaţii. Totodată, specialistul de la MDRC mai precizează că în aceste planuri sunt incluse şi informaţii referitor la oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii drumurilor, a reţelelor de apeduct, canalizare şi gazificare. Totodată, planul înregistrează şi zonele din localitate care au rezerve de zăcăminte. În aşa fel, APL pot identifica eventuali investitori pentru a dezvolta comunitatea.

În anul 2013, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privirea la Programul pe termen mediu de elaborarea planurilor urbanistice la nivel de localităţi pe anii 2013-2016 prin careautorităţile administraţiei publice locale sunt încurajate să identifice strategii de dezvoltare comună la nivel local prin atragerea investiţiilor, utilizând experienţa ţărilor Comunităţii Europene. În această Hotărâre se mai spune că planurile urbanistice generale se actualizează o dată la zece ani, pentru a fi adaptate noilor condiţii economice, sociale şi tehnice.

Lilia Zaharia

Legende la fotografii:

1. Acum doi ani, râpa din comuna Goteşti risca „să înghită" mai multe case situate în apropiere. Sursa: www.protv.md

Articolul a fost editat în cadrul unui proiect implementat de Transparency International - Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360.

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 şi/sau Fundaţiei Est-Europene.

Sursa: www.ziuadeazi.md

Cuvinte cheie:

sat , dezvoltare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.