12 noiembrie 2015, 12:40 Realitatea moldovenească views 11890
Copiii cu dezabilități din satul Visoca, rămîn fără îngrijire (Video)
12 noiembrie 2015, 12:40 Realitatea moldovenească views 11890

Copiii cu dezabilități din satul Visoca, rămîn fără îngrijire (Video)

Optimizarea caselor de copii şi a instituţiilor de tip internat ia amploare. Procesul de lichidare a caselor de copii a ajuns și la copiii cu deficienţe fizice rămaşi fără îngrijirea părintească. În satul Visoca, raionul Soroca a fost închisă şcoala-internat pentru copii cu dezabilități. Directorul instituției lichidate, Nelea Melnic, a relatat în cadrul unui interviu acordat publicației NOI.md unde au fost transferaţi copiii şi ce soartă va avea clădirea școlii.

Strategia pentru protecția copilului prevede transferarea copiilor în responsabilitatea familiilor adoptive și lichidarea instituţiilor de tip internat, deoarece, chipurile, acestea nu mai sînt necesare. Cuplurile nu se grăbesc să își asume responsabilitatea pentru creșterea copiilor rămași fără îngrijirea părinților biologici. Mai ales atunci cînd este vorba despre copiii cu deficienţe fizice şi mentale. Iar școala-internat din satul Visoca oferea acestor copii o viață confortabilă și o îngrijire în măsura posibilităţilor.

„Școala-internat a fost fondată în 1972, relatează directorul ei. De 40 de ani personalul şcolii a muncit încontinuu pentru a-i asigura pe discipolii ei cu toate cele necesare. Componenţa personalului nostru este unică. Mulţi dintre educatori au lucrat în cadrul instituției peste 30 de ani, au categorii pedagogice superioare, şi-au dedicat întreaga viață acestei cauze. Cu toate acestea, mulți din ei au fost nevoiţi să se înregistreze la bursa muncii. Nelea Melnic a muncit la internat practic din momentul fondării acestuia. Şi-a început activitatea în calitate de educator, iar în 2011 a devenit director. În afară de director, internatul lichidat mai are patru angajaţi. Aproape 30 de persoane din cadrele didactice, personalul medical şi tehnic au rămas fără loc de muncă. Potrivit Nelei Melnic, pe unii dintre ei este dispus să-i angajeze liceul din apropiere.

Cu cîţiva ani înainte de închidere, în corpul de bază al internatului a fost efectuată reparaţia capitală, care absolut deloc nu se potriveşte cu holurile goale și lăcatele de pe uși. Camerele confortabile, frumos decorate au fost concepute pentru ca discipolii internatului să le folosească ani buni. Însă hotărîrea Guvernului a operat imediat ajustări în activitatea instituției. „Ultimii copiii au părăsit internatul la 5 iunie. Iniţial se prevedea că vom avea trei ani la dispoziţie pentru a transmite copiii familiilor lor biologice sau în responsabilitatea familiilor adoptive, în conformitate cu Strategia pentru protecţia copilului, susţine Melnic. Dar autoritățile ne-au grăbit şi ne-au dat doar un singur an. Timp de un an am reuşit să-i întoarcem pe majoritatea copiilor familiilor biologice, iar ceilalţi au fost integraţi în sistemul de asistență parentală profesionistă".

Nelea Melnic are o experiență profesională bogată și înțelege ce rol important are în educaţia copilului aflarea în propria familie. „Majoritatea copiilor noștri sînt din familii social-vulnerabile, cu situație financiară dificilă. Părinții nu i-au putut asigura cu toate cele necesare pe copiii lor, care au nevoi speciale, în comparație cu colegii lor sănătoși fizic sau mental. Strategia pentru protecția copilului nu ține cont de acest lucru, precum și de faptul că societatea nu este pregătită să accepte astfel de copii. Colectivele pedagogice fără calificare profesională specială se vor confrunta cu dificultăţi în educaţia copiilor cu deficienţe mintale, dar mulți dintre cei care au părăsit instituția noastră vor frecventa liceele. În internatul nostru am utilizat pentru educaţia discipolilor noștri materiale didactice speciale care nu se folosesc în școlile de cultură generală", a remarcat Nelea Melnic.

Direcţia educație a raionului Soroca a asigurat-o pe directoare că fiecare copil va beneficia de o atitudine individuală. „Sper că copiii nu vor avea probleme la școală, rămîn convinsă că astfel de copii pot trăi în familiile biologice, dar trebuie să învețe în instituţii de învăţămînt speciale, similare şcolii noastre", a spus interlocutoarea. Ea este de părere că în Moldova trebuie să rămînă trei sau patru instituţii specializate de tip internat, în care copiii cu deficienţe fizice şi mintale şi-ar găsi adăpostul.

Activitatea şcolii-internat s-a desfăşurat în baza mijloacelor oferite de Ministerul Educației. Autoritățile regionale nu au reușit să ofere sprijinul financiar necesar instituției. Printre cei care au ajutat voluntar internatul se numără şi Compania „DAAC Hermes". Prin eforturile depuse de sponsor, copiii plecau anual la o tabără de copii, situată la șase kilometri de satul Visoca. O sală de calculatoare, dotată cu echipamente avansate, precum şi o sală de sport cu aparate performante – sînt alte merite ale mecenatului.

În prezent sala de sport şi sala de calculatoare sînt goale. Aparatele de sport au fost mutate într-o debara şi se prăfuiesc. Primăria a manifestat interes pentru ele, dar Nelea Melnic refuză să transmită bunurile şcolii-internat la balanţa administrației locale. „Ar fi mai bine ca ele să treacă în posesia liceul local. Iată că în cabinetul de muncă deja se fac lecţii, a spus directoarea, arătînd la elevii liceului.

Potrivit ei, în corpul de bază se prevede să fie deschisă o grădiniță, deoarece precedenta clădire nu-i poate găzdui pe toți copiii.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

copii , internat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.