26 noiembrie 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 6051
Procurorii: consumatorii casnici plăteau gazul livrat unor firme
26 noiembrie 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 6051

Procurorii: consumatorii casnici plăteau gazul livrat unor firme

Consumatorii casnici plăteau gazul livrat unor companii private din Moldova. Cel puțin așa susțin procurorii, care au descins astăzi la sediile MoldovaGaz, ChișinăuGaz și la domiciliile directorilor acestor întreprinderi.

Astfel, potrivit procurorului Vitalie Busuioc, MoldovaGaz și ChișinăuGaz au încheiat ilegal contracte cu mai mulți agenți economici, care procurau gaze la preț redus, iar cheltuielile erau trecute la pierderi și erau plătite de consumatorii casnici.

"Au făcut o schemă criminală în urma căreia urmau sa fie obținuți bani în sume mari. Erau comercializate acestor agenți economici cantități importante de gaz și erau livrate unor agenți economici și nu erau în evidența contabilă. Agenții economicii livrau gazul unor întreprinderi sau persoane fizice. Pentru a ascunde urmele, există suspiciuni a procurorilor că factorii de decizie a acestor întreprinderi treceau neîntemeiat sumele calculate pentru gaze naturale livrate clandestin în lipsa unei evidenței contabile îl treceau la pierderi. Există suspiciuni că aceste pierderi se reflectau în facturi și erau achitate de consumatori", a declarat Vitalie Busuioc.

Totodată, procurorul a declarat că persoanele vizate în acest dosar riscă până la 10 ani de închisoare.

PUBLIKA.MD amintește că potrivit procurorului care instrumentează cazul, Vitalie Busuioc,percheziţii au loc la MoldovaGAZ, la ChişinăuGAZ, la factori de decizie, la persoane fizice şi la un agent economic.

Acţiunile de urmărire penală se desfăşoară în cadrul a două cauze penale, iniţiate pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, spălării de bani şi practicării ilegale a ativităţii de întreprinzător.

 

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

procuror , gaz , companie , perchezitii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.