21 ianuarie 2016, 16:03 Realitatea moldovenească views 4880
Peste 1200 de copii din Moldova suferă de malnutriție
21 ianuarie 2016, 16:03 Realitatea moldovenească views 4880

Peste 1200 de copii din Moldova suferă de malnutriție

Peste 1200 de copii din Moldova cu vârsta de până la patru ani suferă de malnutriție.

Cei mai mulţi dintre ei nu sunt dezvoltați fizic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă statelor membre să micşoreze cu 40 la sută numărul cazurilor de malnutriţie în rândul copiilor de până la cinci ani. Guvernele urmează să elaboreze, în acest scop, strategii de prevenire a pierderilor în greutate şi de tratament a a cazurilor grave.

Obiectivul trebuie atins până în anul 2025.

Tatiana Rusoi a adus pe lume gemeni acum o lună şi jumătate. Bebelușii au pierdut în greutate, fiindcă mama nu a avut cu ce să-i hrănească. Femeia suferă de epilepsie, iar singurul ei venit este indemnizaţia de 400 de lei.

"Lapte praf cumpăr. Nu are cine mă ajuta. Îmi e greu. Medicii, primarul, oamenii din sat reacţionează?", a mărturisit Tatiana Rusoi.

Potrivit medicilor, cei mai mulţi copii care pierd în greutate nu sunt alimentaţi suficient sau corect.

"Sunt copii din familii sărace, sunt copiii prematuri, copiii cu diferite malformaţii. Toţi sunt copii din grupul de risc, care trebuie să fie supravegheaţi mai frecvent", a declarat şefa secţiei Malnutriţii, Clinica "Emilian Coţaga" a Institutului Mamei şi Copilului, Ala Jivalcovschi.

Micuții care pierd în greutate riscă să dezvolte probleme neurologice şi psihice grave, avertizează specialiştii.

Încurajarea alimentaţiei la sân este una dintre măsurile aplicate în ţara noastră pentru a combate scăderea în greutate a copiilor.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a elaborat, cu trei ani în urmă, o Agendă de dezvoltare a copilului, care conţine informaţii pentru medici şi părinţi.

"Sunt sfaturi utile repartizate pe vârste, şi nu doar alimentaţia dar şi privind supraveghearea creşterii copilului. Avem aşa nişte curbe de creştere. Găsim vârsta copilului şi parametru, de exemplu, greutate, şi vedem unde este încadrat copilul", a spus membră a comisiei Pediatrie a Ministerului sănătăţii, Ana Holban.

Peste 1.200 de copii din Moldova cu vârsta de până la patru ani suferă de malnutriție. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt dezvoltați fizic.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

copii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
278 locuitori

Flutura este un sat din cadrul comunei Tîrşiţei, raionul Teleneşti. Localitatea Flutura se află la distanța de 45 km de orașul Telenești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 278 de oameni. Satul Flutura a fost atestat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.