22 ianuarie 2016, 15:34 Realitatea moldovenească views 5796
Consiliul de Presă face apel către jurnaliştii străini să se informeze din surse credibile
22 ianuarie 2016, 15:34 Realitatea moldovenească views 5796

Consiliul de Presă face apel către jurnaliştii străini să se informeze din surse credibile

Consiliul de Presă din Moldova face un apel către jurnaliştii din străinătate să se informeze din surse credibile şi diverse referitor la situaţia din Republica Moldova. Preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a declarat pentru IPN că mass-media respectabilă din Europa a distorsionat imaginea şi sensul evenimentelor din ultimele zile de la Chişinău.

Apelul a fost adresat membrilor Alianţei Europene a Consiliilor Independente de Presă (AIPCE), din care fac parte structuri de autoreglementare jurnalistică din 31 de ţări. În apel se spune că Republica Moldova este o ţară care apare în peisajul mediatic internaţional foarte rar şi doar cu ocazia unor evenimente extreme sau inedite. Actualmente Moldova trăieşte exact un astfel de eveniment dramatic, care trezeşte interesul mass-mediei internaţionale: un lung şi traumatizant proces de instituire a noului guvern, pe fundalul protestelor masive care tensionează societatea până la un indicator care fac evenimentele „publicabile" pe paginile multor ziare europene.

„Constatăm, însă, că mai multe ediţii străine au plasat ştiri eronate despre realitatea moldovenească şi înţelegem că acestea nu se bazează pe elementare acţiuni de informare, obligatorii pentru jurnalismul de calitate. Ca urmare, interpretările eronate ale mass-media internaţionale sunt preluate de unele medii locale şi utilizate în calitate de argumente în acţiuni de manipulare evidentă", se menţionează în apel.

Preşedinta Consiliului de Presă a declarat că îndeamnă jurnaliştii străini să se informeze mai mult şi din surse sigure. „Am găsit de cuviinţă să facem acest apel către Alianţă ca aceasta să ne ajute să atragem atenţia colegilor noştri că ei nu au avut o abordare foarte profesionistă şi etică în reflectarea evenimentelor şi că nu au făcut uz de toate sursele în mod corect şi profesionist", a notat Ludmila Andronic.

„Am făcut apel ca să-i determinăm pe colegii din străinătate atunci când scriu despre Republica Moldova să se informeze mai mult şi să găsească mai multe surse, alternative pentru a putea prezenta cât mai obiectiv, echidistant şi echilibrat evenimentele din ţară, pentru ca sensul acestora să nu fie denaturat şi imaginea Republicii Moldova să nu aibă de suferit", a mai spus preşedinta Consiliului.

Apelul a fost expediat inclusiv pe toate adresele Consiliilor de Presă care fac parte din Alianţă.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

presa , jurnalist , informatia , eveniment

Comentarii

 (1)
  • #1 MSSR Răspunde Citează selecţia
    имидж страны подорван с момента избрания евродегенератов.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.