23 ianuarie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 6350
Candu: Anticipatele nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova
23 ianuarie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 6350

Candu: Anticipatele nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova

Şeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat că alegerile anticipate nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova. Totodată, preşedintele Parlamentului a menţionat faptul că anularea votului de învestire a Guvernului este ilegală.

"Ieri şi astăzi cum a fost promis pe parcursul zilelor respective am avut discuţii cu liderii majorităţilor parlamentare. Am discutat cea mai arzătoare temă, evitarea unui blocaj financiar. Guvernul trebuie să activeze şi să ia măsurile necesare. Trebuie prevenite violenţele, protestele trebuie să fie paşnice, iar noi suntem gata să continuăm dialogul cu protestatarii", a precizat Candu.

Potrivit speakerului, alegerile anticipate pot fi declanșate doar în cazul în care este imposibilă alegerea șefului statului.

"Am prezentat colegilor din majoritate revendicările protestatarilor și am încercat să identificăm care sunt mecanismele juridice de a declanșa alegerile anticipate. Am consultat mai multi juriști, inclusiv din Moldova, și am identificat că alegerile anticipate pot fi declanșate doar prin faptul că nu poate fi ales președintele Republicii Moldova", a mai spus Candu.

Totodată, Andrian Candu a anunțat că este deschis și în continuare la dialog cu liderii celor trei grupuri de protestatari.

"Chiar dacă una dintre revendicarile celor care protestează astăzi sunt alegerile anticipate, noi considerăm că trebuie să discutăm. Majoritatea parlamentară consideră că dialogul este destul de important dar la fel de importante sunt consecințele și efectele în ceea ce priveste securitatea cetățenilor. Deciziile pe care le luăm trebuie să fie atât pentru miile de protestatari din Piață și milioanele de cetățeni care așteaptă ca statul să fie stabilizat. Rămânem deschiși comunicării cu cele trei grupuri de prostatari și facem apel la calm. Instituțiile statului sunt gata să asigure securitatea statului si a cetățenilor. Toate protestele trebuie să se desfărșoare în mod pașnic și legal", a declarat speakerul Parlamentului.

În acest sens, președintele Parlamentului a făcut un apel către cei trei lideri ale grupurilor de protestatari:

"Luni chemăm la dialog liderii protestatarilor pentru a analiza aceste revendicări. Fac apel către cei trei lideri ale protestatarilor, dacă chiar le pasă de această țară, să se implice în determinarea priorităților pentru guvernare. Suntem gata să îi luam ca parteneri pentru a determina care sunt prioritățile guvernării și ce măsuri trebuie să luam pentru a face toate reformele necesare", a mai spus Candu.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Andrian Candu , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
367 locuitori

Troiţa este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 73 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 367 de oameni. Satul Troița a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.