25 ianuarie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5381
În Moldova s-au redus prețurile la motorină
25 ianuarie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5381

În Moldova s-au redus prețurile la motorină

Unii operatori de pe piața de produse petroliere din Moldova au redus prețurile la motorină cu 60 de bani la litru, promițînd să le scadă la începutul săptămînii curente cu încă 40 de bani. În acest mod, prețurile la carburanți ar putea să se diminueze în medie cu un leu.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții companiilor petroliere după întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul căreia au fost examinate modul de formare a preţurilor la produsele petroliere în Moldova şi posibilităţile de scădere a acestora.

În cadrul întrevederii, părţile au operat un schimb de opinii pe marginea evoluţiei situaţiei pe piaţa petrolieră internaţională şi modalitatea în care scăderea preţului barilului se va regăsi în reducerea preţului la carburanţi. S-au examinat şi problemele cu care se confruntă companiile petroliere din țara noastră.

Pavel Filip a menţionat că Guvernul pledează pentru transparenţă maximă în procesul de formare a preţurilor la produse şi servicii şi va depune tot efortul pentru a asigura acest lucru, în măsura competenţelor care îi revin. Potrivit lui, tarifele nu pot fi scăzute decît pe baze legale, dacă sînt obiective şi sînt respectate toate condiţiile de calcul. Premierul a specificat că în cazul produselor petroliere există premise obiective care să ducă la scăderea preţurilor. „Unele companii au început ieftinirea carburanţilor, dar vreau să mă asigur că această ieftinire va fi una adaptată la realităţile de pe piaţa internaţională şi cetăţenii plătesc un preţ corect pentru carburanţi", a spus premierul.

El a menționat că s-a întîlnit cu reprezentanţii companiilor petroliere nu pentru a-i influenţa şi a-i determina să scadă preţurile la produsele livrate, dar pentru ca cetăţenii să fie siguri de transparenţa formării tarifelor şi preţurilor. „Asta ar însemna că în acestea să nu se regăsească extra-profituri, cheltuieli nejustificate, iar cetăţeanul să ştie că plăteşte doar pentru cheltuielile care merită să fie incluse în acest preţ", a precizat prim-ministrul pentru presă.

Şeful Executivului s-a arătat deschis pentru un dialog constructiv cu operatorii pieţei de produse petroliere şi pentru o colaborare eficientă, împreună cu alte instituţii ale statului, pentru ajustarea preţurilor la pompă. Pavel Filip a spus că el contează foarte mult pe companiile petroliere în acest sens şi speră ca în zilele următoare, după o analiză suplimentară, să existe şi rezultate concrete pentru populaţie.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

combustibil , preţ , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
2038 locuitori

Cornești este un sat și comună din raionul Ungheni. Cornești este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1653.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.