26 ianuarie 2016, 12:32 Realitatea moldovenească views 5967
Moldovenii preferă salariile în plic, sondaj
26 ianuarie 2016, 12:32 Realitatea moldovenească views 5967

Moldovenii preferă salariile în plic, sondaj

85 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova acceptă, dacă li se iveşte ocazia, să primească salariul în plic şi să nu achite impozitele. Cel puţin acest lucru îl arată datele unui studiu realizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu susţinerea partenerilor olandezi. În timp ce unii cetăţeni nu văd o problemă în munca la negru, sindicaliştii bat alarma, relatează Mesager.

Potrivit sindicaliștilor, dacă economia informală va lua amploare, statul, în curând, nu va avea bani pentru plăţile sociale.

Toate cele 500 de persoane care au răspuns la chestionarele studiului realizat de către CNSM au spus că lucrează ilegal. Ei nu au un contract de muncă, primesc salariul în plic şi nu achită niciun ban pentru impozite şi contribuţii sociale.

Solicitați și de către echipa Mesager, unii chișinăuieni au spus că nu vor să muncească legal şi să achite impozite la stat. O altă parte din cei chestionați, în special cei mai în vârstă, spun că munca la negru este o catastrofă pentru economie, în special, atunci când statul trebuie şi nu are de unde să achite indemnizaţiile sociale.

Sindicaliştii bat alarma. Ei spun că economia informală ocupă tot mai mult teren în fiecare an. Situaţia ar putea scăpa de sub control dacă nu se vor lua măsuri urgente, afirmă sindicaliștii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

salarii , studiu , sondaj , impozit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
31 locuitori

Sagaidacul de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 19 km de oraşul Criuleni şi la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 31 de oameni. Satul Sagaidacul de Sus a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.