29 ianuarie 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 4712
Congresul Autorităților Locale va discuta problemele legate de migranții moldoveni
29 ianuarie 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 4712

Congresul Autorităților Locale va discuta problemele legate de migranții moldoveni

Problema migranților moldoveni va fi discutate astăzi, la Congresul Autorităților Locale, care va reuni oficiali guvernamentali, parlamentari, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai organizațiilor internaționale, dar și autorități locale. Ei vor examina rezultatele cercetărilor procesului de migrare în anul 2013.

Potrivit raportului, acum trei ani, din țara noastră au plecat aproximativ 500 de mii de oameni. Circa 400 de mii s-au aflat în străinătate o lungă perioadă de timp la muncă. Marea majoritate a acelora care au plecat peste hotare sînt locuitori rurali și doar o treime − orășeni. În zonele rurale, rămîn în jur de 30% din rezidenți permanenți, restul se mută la oraș în căutarea unui post de lucru. Această cifră poate fi chiar mai mică, dacă îi luăm în considerare pe tinerii care se află în oraș la studii.

Între timp, potrivit unui studiu din anul 2013, în Republica Moldova s-au întors aproximativ 44 de milioane de lucrători migranți. Cei mai mulți dintre aceștia sînt persoane trecute de 45 de ani. Potrivit autorilor cercetărilor, compatrioții noștri s-ar putea întoarce acasă, dacă vor fi create locuri de muncă, precum și dacă va fi îmbunătățit mediul de afaceri și atrase investiții.

Sursa: ru.publika.md

Cuvinte cheie:

congres , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
55 locuitori

Rădulenii Noi este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 55 de oameni. Satul Rădulenii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.