30 ianuarie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 4897
Ministru: Vom lansa un număr de telefon pentru pacienţi
30 ianuarie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 4897

Ministru: Vom lansa un număr de telefon pentru pacienţi

Pacienţii care vor fi internaţi în spital vor putea să sesizeze autorităţile atunci când li se cere să procure medicamente. În acest sens, Ministerul Sănătăţii îşi propune să lanseze, în luna martie curent, un număr de telefon la care pacienţii vor putea să sesizeze cazurile în care li s-au cerut bani pentru anumite investigaţii sau servicii medicale. Declaraţia a fost făcută de către ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă citat de IPN.

„În 2016 trebuie să punem accent pe transparenţă şi pe eficientizarea utilizării banilor publici; toată lumea să îşi consolideze serviciile de audit intern; monitorizare, exerciţiu de fapt pe care l-am făcut. Termenul pe care l-au primit este de o lună în care trebuie să îşi pună pe interior la punct toate structurile, toate serviciile", a declarat ministrul, menţionând că telefonul suplimentar, la care cetăţenii vor putea comunica nereguli, va fi lansat deja din luna martie.

Ruxanda Glavan a menţionat că în scurt timp va fi aprobată Strategia naţională de resurse umane în sănătate. Ca urmare, din 1 aprilie urmează a fi schimbată formula de salarizare. „Trebuie să trecem procedura tehnică de aprobare a Legii fondurilor în Parlament. După care aprobăm noua modalitate de salarizare, ceea ce ne va permite o majorare în medie în sistem cu 18-20%. După noua formulă de salarizare, se schimbă în principiu conceptul: se exclude noţiunea de „categorie", rămâne salariul de bază care va fi mult mai consistent decât ceea ce există astăzi şi se introduc sporurile pentru performanţă", a menţionat ministrul.

Totodată, medicii ar putea să treacă instruiri de perfecţionare peste hotare, care vor fi achitate din banii statului. „Suplimentar, deja suntem la etapa în care analizăm câteva variante, dar reale, de susţinere a tinerilor specialişti cu locuinţe şi procurarea acestora la preţuri sau credite preferenţiale", a declarat ministrul.

Ministru a mai declarat că spitalele publice vor primi finanţare suplimentară pentru a putea să-şi achiziţioneze consumabile. Totodată, Ministerul îşi propune să modifice mecanismele de achiziţii şi să digitalizeze tot ce înseamnă sistemul de sănătate.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

medicina , coruptie , servicii , telefon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.