05 februarie 2016, 10:34 Realitatea moldovenească views 4736
Aproape 700 de absolvenți sînt pretendenți la studii în cadrul universităților din Rusia
05 februarie 2016, 10:34 Realitatea moldovenească views 4736

Aproape 700 de absolvenți sînt pretendenți la studii în cadrul universităților din Rusia

Colectarea cererilor pentru susținerea examenului de stat unificat (EGE) rusesc în Transnistria a fost încheiată. De această dată s-au arătat interesați să susțină acest examen 200 absolvenți din Transnistria, mai mult decît anul trecut, per total, fiind vorba de 700 de tineri.

Examenul de stat unificat conform standardul rusesc se desfășoară în Transnistria pentru a treia oară. În anul 2014, numărul participanților nu a depășit 250 de persoane, iar în anul 2015 a ajuns la aproape 500 de oameni, astfel Centrul de Susținere a EGE de la Tiraspol devenind cel mai mare dintre cele deschise în afara FR.

Pentru depunerea cererilor de participare la procedura de atestare finală sînt stabilite anual limite. În acest an, nu ar trebui să depășească 500 de cereri.

"Ne vom adresa Ministerului Educației și Științei al Federației Ruse cu privire la revizuirea numărului maxim de acceptare a cererilor, așa cum a fost anul trecut, cînd numărul persoanelor care au dorit să susțină examenul de stat unificat rus a depășit limita de 300 cereri, atunci acest număr a fost ridicat pînă la cel necesar, de 500 de cereri", i-a relatat corespondentului directorul adjunct al Centrului de Educație și Știință Rus al UST „T. Șevcenco" Tatiana Jelezoglo.

Atît în Transnistria, cît și în Federația Rusă examenul include 14 discipline de bază, inclusiv, limbile străine, pentru care sînt prevăzute două probe: ascultare și vorbire.

Susținerea EGE rusesc îi permite absolventului să dea la facultate în orice instituție din învățămîntul superior rus, în baza acelorași condiții ca și băștinașii.

"Ba chiar și la buget. Însă sînt și cazuri cînd, de exemplu, cetățenia e obligatorie, căci fiecare instituție de învățămînt are propriile condiții de înmatriculare", subliniază Tatiana Jelezoglo.

În plus, după cum se știe, pot pretinde să învețe gratuit la universitățile din Rusia și cetățenii străini, dar numai în cadrul cotelor, pe care instituția de profil din Rusia le stabilește pentru fiecare din țările CSI.

Examenele se vor desfășura de pe 27 mai pînă pe 30 iunie.

Sursa: ru.sputnik.md

Cuvinte cheie:

studii , Rusia , elevi , examen

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Codrenii Noi este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 719 locuitori. Satul Codrenii Noi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.