06 februarie 2016, 12:25 Realitatea moldovenească views 5017
Absolvenţii universităţilor din străinătate, îndemnaţi să revină acasă în cadrul programelor OIM
06 februarie 2016, 12:25 Realitatea moldovenească views 5017

Absolvenţii universităţilor din străinătate, îndemnaţi să revină acasă în cadrul programelor OIM

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea în Republica Moldova (OIM) a extins concursul de susţinere a revenirii în ţara de baştină a 25 de absolvenţi moldoveni ai instituţiilor de învăţământ superior din străinătate, în vederea angajării, obţinerii unui stagiu de practică sau voluntariat şi facilitarea schimbului de experienţă şi implementarea abilităţilor obţinute peste hotare în instituţiile publice sau private din Republica Moldova. Detalii privind acest program care susţine şi migranţii din regiunea transnistreană aflăm din cadrul unui interviu realizat de echipa „Matinal de week-end" de la Radio Moldova Actualităţi.

„Deocamdată sunt puțini migranți reveniți care au apelat la acest program, doar 18 beneficiari. Promovăm acest program pentru a informa cetățenii care sunt peste hotare și doresc să revină în țară. Proiectul are drept scop facilitarea revenirii prin oferirea de informații privind angajarea în câmpul muncii din Moldova, iar în cazul în care persoana se angajează oficial va primi un supliment la salariu în valoare de 3000 de lei, dacă salariul său nu depășește suma de 400 de euro", a menționat Ana Ciurac, asistentă de proiect, OIM.

Totodată, reprezentanții OIM oferă consultanță beneficiarilor și după încadrarea lor în câmpul muncii. Astfel, lunar sunt organizate întruniri cu aceștia. „Unii dintre ei sunt foarte mulțumiți, alții, din păcate, sunt mai puțin mulțumiți, asta este realitatea", remarcă Ana Ciurac.

Programul, care a fost extins până la 31 martie 2016 face parte din măsurile de consolidare a încrederii și vizează întreg teritoriul Republicii Moldova.

„În regiunea transnistreană avem șapte absolvenți reîntorși care s-au încadrat în câmpul muncii și un număr de 21 de migranți care și-au găsit locuri de muncă acasă. Acesta este primul program care susține migranții din regiunea transnistreană", a menționat reprezentanta OIM.

Programul este realizat în cadrul proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova și valorificarea beneficiilor acestuia pentru locuitorii regiunii transnistriei a Republicii Moldova", finanțat de UE și implementat de OIM, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Absolvenţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
41 locuitori

Socii Vechi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni. Satul Socii Vechi a fost menționat documentar în anul 1462.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.