18 februarie 2016, 16:33 Realitatea moldovenească views 6711
Moldova - printre țările cu cea mai înaltă rată a sarcinilor în rîndul adolescentelor
18 februarie 2016, 16:33 Realitatea moldovenească views 6711

Moldova - printre țările cu cea mai înaltă rată a sarcinilor în rîndul adolescentelor

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetări Demografice, Republica Moldova este clasată pe locul 5 în topul țărilor din Europa cu cea mai înaltă rată a sarcinilor în rândul adolescentelor.

Frecvența sarcinii la vârsta adolescenței rămâne încă la un nivel relativ înalt, în special în mediul rural, fapt ce contribuie la reproducerea sărăciei și vulnerabilității sociale, consideră autorii studiului.

Potrivit unui infografic publicat în studiu,în Moldova rata sarcinelor la vârsta adolescenței la o mie de fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, este de 35, dintre care 25 dintre fete nasc și celelalte 10 fac avort.

Conform studiul, circa 5% dintre femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, au avut deja o sarcină. Alte două la sută erau însărcinate cu primul copil, 8% erau la început de sarcină, iar 0,1% aveau copil până la vârsta de 15 ani.

Totuși, Centrul de Cercetări Demografice își propune să soluționeze problema printr-un șir de acțiuni precum să dezvolte serviciile de educație sexuală de înaltă calitate și să contribuie la creșterea culturii contraceptive a adolescenților; informarea și schimbarea de atitudine a bărbaților vizavi de importanța metodelor de contracepție; emisiuni educative de tip documentar dedicate prevenirii sarcinii, responsabilității și educației sexuale; dezvoltarea oportunităților social-economice la nivel local, pregătirea cadrelor capabile să prezinte informații despre relații între sexe, dragoste, responsabilitate etc.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

adolescenți , sarcină , tari , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
830 locuitori

Sofievca este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Taraclia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 830 de oameni. Satul Sofievca a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.