23 februarie 2016, 15:31 Realitatea moldovenească views 5209
RM tinde să reducă numărul copiilor în instituțiile rezidențiale
23 februarie 2016, 15:31 Realitatea moldovenească views 5209

RM tinde să reducă numărul copiilor în instituțiile rezidențiale

UNICEF, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății tinde să reducă numărul copiilor instituţionalizaţi de pînă la 3 ani și a celor cu dizabilități, în instituțiile rezidențiale din țară, potrivit unui Memorandum semnat astăzi de UNICEF, MMPSF, MS și CCF Moldova, împreună cu partenerul său Hope and Homes for Children Marea Britanie (HHC).

UNICEF, împreună cu CCF/HHC Moldova, inițiază un proiect de 425.800 de euro, care va sprijini familiile vulnerabile cu copii. În următorii doi ani vor fi create două creșe sociale pentru copiii dezinstituționalizați și vor fi sprijinite 25 de familii de asistenți parentali profesioniști specializați pe îngrijirea copiilor sub vîrsta de 3 ani și a celor cu dizabilități. Un număr total de 45 de copii din cadrul Centrului de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii din municipiul Bălți vor fi reintegrați, iar instituția va fi sprijinită în dezvoltarea serviciilor sociale și medicale care vor înlocui serviciul rezidențial. CCF Moldova va contribui și la îmbunătățirea legislației privind intervențiile pentru ajutorarea părinților vulnerabili și a copiilor lor și va instrui profesioniștii la nivel local.

Proiectul va prevedea și lansarea unei campanii ample de comunicare menite să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru copii mici și cu dizabilități care nu au o familie.

„Există o necesitate stringentă de a dezvolta serviciile alternative de îngrijire familială pentru copiii sub vîrsta de 3 ani și cei cu dizabilități. În Moldova nu trebuie să ajungă în instituţii niciun copil sub vîrsta de 3 ani", a spus ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

„Această inițiativă va contribui atît la prevenirea abandonului copiilor provenind din familii vulnerabile, cît și la reintegrarea socială a copiilor care au fost privați de un mediu familial propice dezvoltării armonioase", a spus reprezentanta UNICEF Nune Mangasaryan.

„Sîntem recunoscători partenerilor noștri de dezvoltare, UNICEF, care vin să sprijine Ministerul Sănătății în acest proces și reformă complexă", a adăugat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Proiectul este o continuare a inițiativei de creștere a numărului de copii din instituții rezidențiale, reintegrați în familii.

Inițiativa se înscrie în prioritățile UNICEF de a asigura protecția și accesul copiilor de vîrstă fragedă la un mediu familial, cu prioritatea Guvernului de a preveni instituționalizarea copiilor, potrivit Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020, și presupune armonizarea cu tendințele europene. Actualmente cca 3000 de copii rămîn în instituții rezidențiale.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

orfelinat , internat , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.