26 februarie 2016, 15:02 Realitatea moldovenească views 6312
Numărul de acte necesare pentru deschiderea unei afaceri, redus
26 februarie 2016, 15:02 Realitatea moldovenească views 6312

Numărul de acte necesare pentru deschiderea unei afaceri, redus

Antreprenorii vor avea nevoie doar de un act pentru a iniţia o afacere în comerţ. Obligatorie va fi doar o notificare care va trebui depusă la primărie. Ministerul Economiei îşi propune să elimine barierele birocratice şi estimează că măsura va genera o economie de aproape 40 de milioane de lei pe an în sectorul comerţ.

Întreprinzătorul va putea să-şi înceapă activitatea imediat după ce va prezenta notificarea la primărie. Între timp, autorităţile vor controla corectitudinea informaţiei inclusă în document prin intermediul unui soft specializat.

În cazul activităţilor ce implică riscuri pentru sănătatea oamenilor, cum ar fi cele din domeniul alimentaţiei publice, obţinerea autorizaţiei de comerţ va dura până la 15 zile.

Instituţiile de control urmează să verifice în această perioadă dacă localurile corespund cerinţelor.

"În aşa mod va fi esenţial iridicată corupţia. Aceste modificări sunt condiţionate şi de Banca Mondială. Avem angajamentul ca până la 30 aprilie 2016 aceste modificări trebuie să fie aprobate şi de Parlamentul RM", a spus viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Reforma presupune creare softului "e-comerţ interior", care va include toate informaţiile despre un agent economic. Prin urmare, companiile nu vor mai fi obligate să prezinte acte doveditoare despre activitatea lor.

"Eu cred că iniţiative de acest gen, care permit reducerea birocraţiei, timpului,costurilor şi care permit agenţilor economici să înceapă activitatea cât mai repede posibil, sunt mai mult decât binevenite", a spus directorul programului USAID BRITE, Kelly Seibold.

Agenţii economici susţin că asemenea reforme stimulează mediul de afaceri.

Reforma în domeniul comerţului este implementată cu suportul donatorilor externi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

business , comert , documente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
760 locuitori

Sărăţica Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăţica Nouă și Cîmpul Drept. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Leova și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 760 de oameni. Satul Sărățica Nouă a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.