29 februarie 2016, 09:36 Realitatea moldovenească views 5435
Cinci moldoveni și Premiul Nobel
29 februarie 2016, 09:36 Realitatea moldovenească views 5435

Cinci moldoveni și Premiul Nobel

„Cinci moldoveni de Premiul Nobel". Astfel s-a intitulat unul din evenimentele organizate în incinta facultății de Biologie din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova.

Un grup de persoane a descoperit cinci descendenți moldoveni care au fost înaintați sau decorați cu Premiul Nobel. În acest sens, autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca, a ținut un discurs în fața auditoriului și a vorbit despre aceste personalități marcante.

„Moldovenii au capacitatea de a se mobiliza. Drept că acest lucru s-a întâmplat mai mult din cauza concurenței mai acerbe sau dotării tehnico-materiale de peste hotare. Dar mințile rămân ale noastre. Iar etalonul rămâne Premiul Nobel. Cinci personalități, născute în Moldova sau cu părinți cu origini basarabene, sunt în lista celor care au fost premiate cu Nobel. Și trebuie să ne mândrim cu ei, pentru că ei sunt oameni de știință care au creat istorie", a precizat Denis Roșca.

Iată cine sunt acești cinci savanți cu rădăcini basarabene:

1. Saul Perlmutter - bunelul din Florești a emigrat în SUA.
2. Ilia Mecinikov - face parte din familiile emigrate cu Dimitrie Cantemir
3. Serghei Gherșenzon - ambii părinți născuți la Chișinău
4. Boris Efrussi - tatăl său s-a născut în Chișinău
5. Piotr Kapița - tatăl său e din Basarabia

Precizăm că, această cartea conține o colecție de biografii ale oamenilor care au făcut istorie în diferite domenii și s-au născut pe teritoriul țării noastre.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

Premiul Nobel , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1388 locuitori

Jevreni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Jevreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Criuleni și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1388 de oameni. Satul Jevreni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.