16 martie 2016, 16:50 Realitatea moldovenească views 4870
BAC 2016: Ce trebuie să știe elevii cu nevoi speciale
16 martie 2016, 16:50 Realitatea moldovenească views 4870

BAC 2016: Ce trebuie să știe elevii cu nevoi speciale

Elevii cu nevoi speciale trebuie să se grăbească să depună cererile pentru a solicita condiții speciale de susţinere a bacalaureatului sau a examenelor de absolvire a gimnaziului.

În acest an data limită pentru expedierea actelor este de 1 aprilie şi nu 30 aprilie, aşa cum a fost în anii precedenţi.

Ștefan este elev în clasa a 12-a la liceul cu profil tehnologic pentru copiii cu vederea slabă din Chișinău. Băiatul spune că îi va fi dificil să susţină probele fără ajutorul unui asistent: "Timp adăugător pentru că e mai dificil pentru noi decât pentru ceilalți de susținut examen de bacalaureat și de asemenea cadru de sprijin care ar putea să ne ofere ajutor ori de câte ori am nevoie."

Datorită noilor condiţii, membrii Comisiei Naționale de Examinare susţin că va fi îmbunătăţit procesul de susţinere a probelor.

"Oferim mai mult timp elevului să se pregătească de proba de examen, având siguranța condițiilor adaptate", a spus Rodica Josanu, membru al Comisiei Naţionale de Examinare.

De asemenea, în acest an, în premieră, a fost stabilit şi un termen de cel mult zece zile pentru contestarea deciziei Comisiei Naţionale de Examinare.

"În caz când nu vor fi de acord vor avea acest timp în plus ca să depună o contestare și să se revadă din nou acest dosar pentru ca să se ia o soluție foarte corectă vizavi de fiecare caz în parte", a spus pedagogul Svetlana Curilov.

Foştii absolvenţi spun că elevii cu necesităţi speciale continuă să se confrunte cu unele dificultăţi.

"Poate mă gândesc să fie oral unele examene. Poate nu toate", a spus studenta Diana Busuioc.

Anul trecut, aproximativ 100 de elevi au solicitat condiţii speciale pentru susţinerea examenelor. Cel mai des, ei au cerut mărirea timpului destinat pentru efectuarea lucrării scrise, susținerea probelor la locul unde sunt mobilizați, dar și prezența la examen a unui asistent individual.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
5519 locuitori

Abaclia este un sat și comună din raionul Basarabeasca. Abaclia este unicul sat din comuna cu același nume, situat la distanța de 5 km de orașul Basarabeasca și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5519 oameni. Satul Abaclia a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.