24 martie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5258
Moldova ar putea introduce taxe vamale la importul produselor din Ucraina
24 martie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5258

Moldova ar putea introduce taxe vamale la importul produselor din Ucraina

Produsele lactate, carnea și cimentul vor fi excluse din comerțul liber cu Ucraina, potrivit unei hotărîri de Guvern elaborate de Ministerul Economiei.

Documentul prevede aplicarea taxelor vamale în regimul de comerț cu țările CSI, pînă la 31 decembrie 2016.

Prin introducerea taxelor vamale autoritățile încearcă să protejeze piața internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care, potrivit statisticilor vamale, au crescut cu 15 la sută. Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne, care acuză concurenţă neloială, cu care sînt nevoiţi să se confrunte.

Proiectul de hotărîre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămîna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare, anunță Ministerul Economiei. Totodată, la sfîrșitul lunii martie, în cadrul ministerului este planificată o întrevedere la nivel de experți cu reprezentanții părții ucrainene pe marginea acestui subiect.

Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi în ședință de Guvern ministrului Economiei, Octavian Calmîc, să supună suplimentar consultării acest subiect "astfel încît să putem să asigurăm, pe de o parte, protecția producătorului, dar, pe de altă parte, și o concurență absolut loială pe piață, pentru ca eliminarea importurilor să nu ducă la o majorare de preț".

La începutul săptămînii curente, fermierii au acuzat Guvernul că tergiversează introducerea unor taxe vamale de protejare a pieţei interne de la importul cărnii de pasăre şi unor produse lactate din Ucraina. „După introducerea embargoului la importul produselor agroalimentare din Ucraina în Federația Rusă, producătorii ucraineni au început şi mai activ să pătrundă pe piaţa noastră. Recent au fost acreditate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor cîteva zeci de companii din ţara vecină, care deja fac importuri masive de carne şi lapte în Moldova", a declarat Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect.

Producţia importată din Ucraina este mai ieftină decît cea autohtonă. Fermierii afirmă că Republica Moldova riscă să piardă mai multe întreprinderi avicole şi fabricile de lactate.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

import , taxa , vama

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
1620 locuitori

Singureni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Singureni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea Singureni se află la distanța de 40 km de orașul Rîșcani și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1620 de oameni. Satul Singureni a fost menționat documentar în anul 1559.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.