03 mai 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 6158
Studiu: Femeile din Moldova sînt afectate de corupție mai mult decît bărbații
03 mai 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 6158

Studiu: Femeile din Moldova sînt afectate de corupție mai mult decît bărbații

Avansarea pe plan profesional a femeilor din Republica Moldova depinde de afilierea politică, relațiile de rudenie ale acestora cu superiorii.

Concluzia se conține într-un studiu sociologic realizat de Institutul de Politici Publice în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, notează NOI.md.

Datele studiului arată că femeile identifică într-o măsură mai mare existența manifestărilor de corupție atît în sectorul administrației publice, cît și în cadrul instituțiilor în care activează. De aici, autorii studiului constată că femeile sînt afectate într-o măsură mai mare de fenomenul corupției, comparativ cu bărbații. Astfel, femeile implicate în cercetare au fost de aproape două ori mai mult afectate de acest fenomen, comparativ cu bărbații (17,2% versus 10%).

O altă concluzie desprinsă din studiu ține de faptul că angajarea și promovarea femeilor în domeniul administrației publice sînt marcate de mentalitatea paternalistă a societății.

Studiul mai relevă că cele mai frecvent întîlnite forme de manifestare a corupției în sectorul public conform percepţiilor respondenţilor sînt: protecționismul, nepotismul și favoritismul (94,4%), abuzul de putere (90,7%) și mita (87,4%). De asemenea, conform percepţiilor respondenţilor, alte forme de corupție atestate sînt traficul de influență (85,4%), extorcarea de fonduri (81,2%), delapidarea și frauda (77,6%), utilizarea timpului de serviciu și altor bunuri de serviciu în scopuri personale (76,5%), solicitare de favoruri sexuale (50%).

Studiul „Impactul corupției asupra oportunităților de afirmare şi carieră a femeilor din cadrul administrației publice centrale din Republica Moldova" a fost realizat în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

studiu , coruptie , barbați , femei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
665 locuitori

Sărata-Mereșeni este un sat din cadrul comunei Mereșeni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 665 de oameni. Satul Sărata-Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.