05 mai 2016, 16:25 Realitatea moldovenească views 4294
Agricultorii cer de la stat sprijin de urgenţă
05 mai 2016, 16:25 Realitatea moldovenească views 4294

Agricultorii cer de la stat sprijin de urgenţă

Agricultorii din nordul Moldovei, livezile şi plantaţiile căror au suferit în urma îngheţurilor, cer Guvernului măsuri urgente.

Tatiana Pavliuc, şefa gospodăriei Plaiul Bîrlădean din raionul Ocniţa, a relatat corespondentului „INFOTAG" că agricultorii au nevoie în primul rând de ajutor financiar.

„Consider că în situaţia când gospodăria noastră a pierdut din cauza îngheţurilor toată recolta de prune şi parţial de mere, prejudiciul fiind estimat la 15 mil. de lei, statul trebuie să ne acorde măcar câte 10 mii de lei pentru un hectar de pierderi. Noi am cheltuit aceşti bani pentru importarea soluţiilor speciale de protejare a plantelor, al recurs la împrumuturi bancare, pe care acum nu avem cu ce să le achităm", a spus managerul gospodăriei.

Potrivit spuselor sale, Guvernul ar trebuie să se convoace în şedinţă extraordinară şi să elaboreze un set de măsuri prin care ar putea să acorde ajutor agricultorilor.

„În regim de urgenţă ar trebui anulat impozitul funciar, pe care pur şi simplu nu avem cu ce să-l achităm, să fie oferite subvenţii pentru anul 2015, să fie acordat sprijin financiar în mărime de 20% din ceea ce presupuneam să obţinem din această recoltă", a explicat Pavliuc.

Şefa gospodăriei s-a plâns că serviciile meteo nu au avertizat agricultorii despre îngheţurile ce urmează, capabile să nimicească livezile în floare de mere, prune şi caise.

„Dar chiar de am fi ştiut din timp, nu am fi avut posibilitatea reală de a proteja livezile. Aceasta este posibil pe o suprafaţă de câteva hectare, dar pe 300 ha este practic imposibil", a relatat Pavliuc, informând că în străinătate există instalaţii fumigene speciale, dar fermierii nu au resurse pentru a le procura.

Fiind întrebată despre asigurarea livezilor, managerul a spus că şi cu sprijinul financiar din partea statului, care achită asigurarea la 60%, agricultorii nu dispun de resurse suficiente pentru a asigura livezile din toamnă.

Managerul gospodăriei Plaiul Bîrlădean a subliniat că o parte de vină pentru situaţia creată în domeniul subvenţiilor în agricultură, o poartă statul, care, spre exemplu, nici astăzi nu are un buget pentru anul 2016.

„Iar fără această lege nu poate fi elaborat Regulamentul subvenţionării, care include lista culturilor agricole şi riscurilor în agricultură", a menţionat interlocutorul agenţiei, cerând acţiuni urgente din partea autorităţilor.

Tatiana Pavliuc afirmă că în această situaţie agricultorii sunt nevoiţi să achite angajaţilor serviciului meteorologic ca aceştia să se deplaseze în teritoriul pentru a confirmat nimicirea livezilor în floare de către îngheţuri.

„Dar este un lucru evident, veniţi şi veţi vedea că livezile noastre sunt goale şi negre", a spus ea.

„INFOTAG" precizează: În zilele de 26-27 aprilie îngheţuri s-au atestat în raioanele Birceni, Ocniţa, Donduşeni şi Edineţ, unde au fost afectate nu doar livezile de fructe, dar şi plantaţiile de sfeclă de zahăr şi soia. Referitor la sfecla de zahăr, aceste suprafeţe pot fi cultivate cu porumb şi să fie obţinută recoltă, ceea ce va recupera parţial pierderile agricultorilor. Pierderile în livezi nu pot fi recuperate. Recolta la un hectar de plantaţie de măr este de circa 20 tone fructe, pentru care pot fi obţinute 100 de mii de lei.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

ajutor , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.