07 mai 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 7067
Autorităţile îndeamnă oamenii să adopte un comportament decent în cimitire
07 mai 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 7067

Autorităţile îndeamnă oamenii să adopte un comportament decent în cimitire

Autorităţile îndeamnă oamenii care vin la cimitire de Paştile Blajinilor să poarte o vestimentaţie decentă şi să manifeste un comportament corespunzător unui loc sacru. La fel, populaţia este îndemnată să nu facă focul în cimitire şi să nu lase dezordine în urma lor. Municipalitatea a adoptat în acest sens un Regulamentul de funcţionare a cimitirelor din municipiul Chişinău.

Contactată de IPN, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare", Ludmila Boţan, a declarat că oamenii care vin de Paştile Blajinilor la cimitir trebuie să ţină cont de faptul că această sărbătoare este un spirituală. „ Noi venim în cimitire să-i comemorăm pe cei dragi care au plecat în cealaltă parte şi să le aducem un omagiu, să le aprindem o lumânare. Nu cred că este corect să venim şi să prezentăm moda", a declarat Ludmila Boţan.

Oamenii sunt îndemnaţi să nu lase pe morminte bucate şi veselă de unică folosinţă, pentru că ulterior, angajaţii întreprinderii trebuie să facă ordine în cimitire. Potrivit Ludmilei Boţan, mâncarea lăsată pe morminte atrage mulţi patrupezi. De asemenea, aceasta a atenţionat oamenii să nu lase pe morminte lumânări sau candele aprinse după ce pleacă din cimitire, întrucât există riscul să se producă incendii.

Ludmila Boţan a spus că acum trei ani a fost interzis ca în cimitire să se facă frigărui, care se preparau cel mai des în zonele unde romii îşi pomeneau rudele decedate. Deşi au renunţat la aceste bucate, totuşi oamenii continuă să aducă mâncare de acasă, băuturi alcoolice şi să întindă mese în cimitire. În opinia sa, aducerea bucatelor la cimitir a început acum 10-15 ani, când tot mai mulţi cetăţeni au început să plece peste hotare. Astfel, spune Ludmila Boţan, revenind acasă doar de sărbători, pentru ei este un prilej să se reîntâlnească cu rudele, să stea la masă în cimitire.

Potrivit datelor întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare", în cele 11 cimitire din municipiu, de Paştile Blajinilor vin anual circa trei sute de mii de oameni.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

cimitir , Paștele Blăjinilor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1474 locuitori

Tochile-Răducani este un sat şi comună din raionul Leova. Tochile-Răducani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1474 de oameni. Satul Tochile-Răducani a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.