12 mai 2016, 09:30 Realitatea moldovenească views 4770
Constituția Republicii Moldova a fost editată în limba găgăuză
12 mai 2016, 09:30 Realitatea moldovenească views 4770

Constituția Republicii Moldova a fost editată în limba găgăuză

Constituția Republicii Moldova a fost tradusă în limba găgăuză. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului "Susținerea Curții Constituționale a Republicii Moldova".

Noua redacție a fost prezentat publicului pentru prima dată la Curtea Constituțională, care marți, 10 mai, a fost vizitată de elevii clasei a 12-a din autonomia Găgăuză, a comunicat portalului Gagauzinfo.MD șeful Direcției Tineret și Sport, Maxim Bolgar.

"Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a familiarizat elevii cu activitatea autorității și a înmînat fiecăruia dintre ei o nouă redacție a Constituției în limba găgăuză", a explicat Bolgar.

În Legea Supremă, tradusă în limba găgăuză, s-a ținut cont de ultimele modificări operate de judecătorii Curții Constituționale conform deciziei din 4 martie 2016. Astfel, conform prevederilor articolului 78 din Constituție, președintele Republicii Moldova nu este ales de parlament, ci prin vot direct.

Astfel, la funcția de șef al statului pot candida cetățeni ai Republicii Moldova care au împlinit vîrsta de 40 de ani.

Șeful Direcției Tineret și Sport a autonomiei a subliniat că noua redacție a Constituției Republicii Moldova, editată în limba găgăuză, în curînd va fi transmisă organelor puterii executive și legislative din Găgăuzia.

În ediție sunt publicate 134 articole din Constituție, precum și Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Sursa: gagauzinfo.md

Cuvinte cheie:

constitutie , Găgăuzia , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
518 locuitori

Şalvirii Vechi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iliciovca, Șalvirii Vechi și Ceapaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 197 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 518 oameni. Satul Şalvirii Vechi a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.