13 mai 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 4319
BERD prognozează o stagnare a economiei moldovenești
13 mai 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 4319

BERD prognozează o stagnare a economiei moldovenești

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își menține previziunile, lansate în noiembrie anul trecut, privind evoluția economiei Republicii Moldova. BERD anticipează o stagnare în 2016 și o creștere economică de 2 la sută în 2017, potrivit ultimului raport al BERD "Perspectivele Economice Regionale", prezentat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor băncii, care se desfășoară la Londra.

Riscurile ce pot duce la recesiune vin de la "vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar, scăderea remitențelor, recesiunea economică în Federația Rusă, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenței financiare externe". Evoluția economiei moldovenești în 2016 va depinde foarte mult de performanța sectorului agricol și situația din sectorul bancar, mai apreciază experții BERD. Printre momentele pozitive experţii remarcă încetinirea ritmurilor de scădere a exporturilor, importurilor şi transferurilor băneşti din străinătate.

BERD a revizuit în creștere prognoza pentru Europa de Est și Caucaz, regiune din care face parte și Republica Moldova, de la minus 0,2 la sută, cît anticipa în noiembrie trecut, la 1,4 la sută în luna mai, ca urmare a unor așteptări mult mai optimiste privind evoluția economiilor unor țări ca Belarus și Azerbaidjan. Prognozele referitoare la Ucraina și Federația Rusă au rămas neschimbate, stagnare la cota zero și respectiv o scădere de 12 la sută.

Ministerul Economiei prognozează o creşterea a PIB-ului de 1 la sută în 2016 şi 2,5 la sută în 2017, FMI 0,5 şi respectiv 2,5 la sută, iar Banca Mondială anticipează o creștere cu 0,5 la sută a economiei Republicii Moldova în 2016 și 4 la sută în 2017.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

BERD , prognoza , economie , stagnare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.