29 mai 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 5651
Meseriile care nu
29 mai 2016, 14:00 Realitatea moldovenească views 5651

Meseriile care nu "mor" niciodata (Video)

Dacă pîna acum si-au invătat meseriile mai mult din cărti, de azi incolo vor pune mîna pe echipamente de ultimă generație. Ustesilele din secolul trecut de la o scoala profesională din capitală au rămas istorie, iar pentru viitorii electricieni si tencuitori au fost amenajate doua laboratoare moderne.

In noul laborator, viitorii tencuitori s-au grăbit deja să pună în practică tot ce au invățat pînă acum.

"Înainte de aplicare se amorsează suprafaîa, se curăță bine, după care se aplică mortarul, adezivul si se aplică plăcile."

"Noi efectuăm lucrări decorative prin metoda pieptănării. După ce am pieptănat, am efectuat o floare."

Două ateliere au fost modernizate la scoala profesională nr. 7 – fericiții fiind electricienii si tencuitorii.

Valentina GUȘAN, MAISTRU: "Diferite role cu diferite desene pt executarea diferitor lucrari, mecanisme pt pregătirea suprafețelor, pentru trasarea suprafețelor."

Ion CIUDIN, MAISTRU: "E mult mai comod că este tot. Vorbesti, arăți și plus dai să aplice cu aparate si instrumente."

Dat fiind că au scăpat de ustensilele vechi, acum elevii îsi doresc să construiască și un oraș demn de secolul 21.

"Sa fie, sa se construiasca un al doilea zgarie nori din lume. Chisinaul ar trebui sa se asemene cu New York-ul, cu Chicago tot."

Au ales aceste meserii, constienti fiind ca astfel au toate sansele sa primeasca bani buni. Ba mai mult, toti spun ca isi propun sa practice meseria acasa.

"Ma vad lucrand intr-o firma de constructii excelenta si cu un salariu bun. Un mester aevarat poate ajunge la zece si 11 mii."

"Un zugrav sa primeasca undeva 15 mii de lei."

Mai mult sau mai puțin, de lucru se găsește oricînd, spun elevii.

"Mai putin de lucru se gaseste iarna, că nu mulți construiesc atunci, nu fac."

"Se adaugă unele materiale antiger si se pot excuta foarte usor și la temperaturi joase."

Amenajarea laboratoarelor a costat un milion de lei, bani ai unei fundații din Liechtenstein, ce investește in modernizarea școlilor profesionale de la noi.

Pius FRICK, REPREZENTANT LED MOLDOVA: "Noi nu investim pentru a primi în schimb resurse de forţe de muncă. Noi doar ajutăm Moldova să îşi antreneze propriile braţe de muncă."

Cristina BOAGHI, VICEMINISTRU AL EDUCATIEI: „Avem nevoie nu doar de cercetatori, profesori in stiinte, dar si meseriasi care fac lucru in case."

La Școala Profesională nr. 7 din Chișinau îsi fac studiile peste 500 de elevi. Aceștia beneficiază de bursă, hrană gratuită și cămin. Studiile dureaza trei ani. In cazul adultilor, se fac cursuri de pregătire de cateva luni.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

profesie , laborator

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
346 locuitori

Maiscoe este un sat din cadrul comunei Iliciovca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Florești și la 154 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 346 de oameni. Satul Maiscoe a fost menționat documentar în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.