30 mai 2016, 17:15 Realitatea moldovenească views 14069
O elevă din Chișinău combate corupția prin desene sociale (Foto, Video)
30 mai 2016, 17:15 Realitatea moldovenească views 14069

O elevă din Chișinău combate corupția prin desene sociale (Foto, Video)

Ina Stamate, o elevă de 18 ani de la Colegiul Republican de Arte Plastice «Alexandru Plămădeală» din Chișinău, are propria strategie de eliminare a corupției — critică acest fenomen cu ajutorul desenelor.

Corupția compromite viitorul tinerilor și îi condamnă la un trai umilitor pe oamenii în etate, consideră Ina. Ea speră că desenele sale vor sensibiliza oamenii, care s-au obișnuit, de nevoie, să ofere mită.

Ultimul desen «dedicat» corupției a fost premiat în cadrul unui concurs organizat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Fundaţia Hanns Seidel din Germania. Și în anii precedenți Ina a obținut premii la concursul «Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini», organizat de CNA. Unul dintre "portretele" corupției realizate de tînără se află și astăzi într-o sală de expoziții din Chișinău, iar pictorița speră că astfel îi ajută pe oameni să înțeleagă cît de grav este acest fenomen.

Ina Stamate: «Corupția este ceva înfricoșător, ceva strașnic, o babă rea care ține în ghearele sale instituțiile statului, cum ar fi medicina, poliția, sistemul judecătoresc. Pînă acum am reprezentat corupția în foarte multe feluri. De această dată am decis să o reprezint cu chip de femeie — cu gura căscată, vrînd să ne ia ce e mai bun din societate".

Pînă a ajunge să învețe la Colegiul de Arte, Ina a făcut mai mulți ani de pictură la școala de arte din satul în care s-a născut, Ciutești, raionul Nisporeni. După absolvirea colegiului vrea să mai obțină o specialitate — cea de arhitect. Ea nu vrea să plece peste hotare și își propune să facă facultatea la Chișinău, sperînd că în curînd Moldova va deveni o țară prietenoasă tinerilor.

«Am înțeles că trebuie să muncesc mai mult»

Alături de colegii săi, Ina învață de pe acum spiritul concurenței sănătoase. Ore de muncă trec una după alta pînă cînd desene fascinante apar pe colile de hîrtie și pe care, la vizionările colective, profesorii și colegii le supun celor mai riguroase analize. În ziua în care am vizitat-o în atelierul de pictură, Ina tocmai luase nota 8 pentru un desen, dar asta nu a supărat-o, cel puțin așa ne-a mărturisit: «Am înțeles ce nu e bine și voi lucra mai mult data viitoare».

Toate lucrările Ina le face sub îndrumarea profesorului său, Ștefan Popa

Profesoara Nina Voinschi crede că Ina are toate șansele să ajungă un specialist respectat, dar că asta depinde nu doar de talent și muncă, dar și de starea de lucruri din țară

Nina Voinschi, profesoară la Colegiul de Arte "A. Plămădeală": "«Avem nevoie de o societate sănătoasă. Elevii de azi sînt viitorul nostru și trebuie să înțeleagă că în viața asta nu totul se cumpără și nu totul se obține cu bani. Îi îndrumăm să pună accent pe frumusețea intelectuală, spirituală, să găsească alte valori și lucruri frumoase în viața de zi cu zi. Anume prin artă ei iau atitudine față de ceea ce se întîmplă în jur. Prin culori și prin forme ei transmit un mesaj»

Orarul intens, care include cel puțin zece ore de studiu în fiecare zi, întrucît pe lîngă desen, elevii de la Colegiu fac și ore de instruire generală, abia dacă lasă loc de alte activități sau hobby. Cu toate acestea, Ina spune că «activismul» său nu ar fi complet dacă nu ar face și voluntariat.

O dată pe săptămînă merge la o cantină socială gestionată de Misiunea Socială "Diaconia", unde împarte prînzuri calde bîtrînilor singuratici. S-a gîndit de zeci de ori că traiul pe care îl duc acești bătrîni este o consecință a modului în care sînt cheltuiți banii publici.

«Acești bătrîni știu foarte bine ce înseamnă dărnicia. Cînd mergem să le oferim un prînz cald sau să îi ajutăm cu haine călduroase pe timpul iernii, ei pot veni cu niște nuci sau cu bomboane și ne servesc pe noi. Corupția le-a afectat viața, pentru că dacă ar fi mai multă dreptate în stat ar avea un adăpost sau o familie care să îi ajute. Tot din cauza corupției copii lor au plecat peste hotare, iar bătrînii au rămas fără ajutor", povestește tînăra.

Deși recunoaște că i-ar plăcea să deseneze scene luminoase, atunci cînd vine vorba despre starea societății, Ina alege deocamdată culori sumbre. Ea speră că într-o zi să poată alege nu doar nuanțe gri pentru a reflecta realitatea din Republica Moldova.

În desenele Inei Stamate corupția are cele mai realiste chipuri

Sursa: gazetadesud.md

Cuvinte cheie:

elevi , coruptie , desen

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1600
Populația:
743 locuitori

Mălăieşti este un sat din cadrul comunei Gălăşeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 743 de oameni. Satul Mălăești a fost menționat documentar în anul 1600.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.