23 iunie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 5035
Unitatea convențională va fi majorată
23 iunie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 5035

Unitatea convențională va fi majorată

Unitatea convențională va fi majorată de 2,5 ori.

Un proiect de lege în acest sens propus de Guvern, a fost adoptat astăzi în prima lectură de Parlament.

Modificările prevăd majorarea unităţii convenţionale pînă la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvîrşit fapta. Astfel, în anul 2016, această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei. Aceste modificări urmează a fi operate în Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional.

„Ţinînd cont de faptul că mărimea unităţii convenţionale a fost stabilită încă în anul 2002, în valoare de 20 lei, şi a rămas neschimbată pînă în prezent, aceasta duce la aplicarea unor amenzi în cuantum disproporţionat în raport cu gravitatea infracţiunii săvîrşite", a remarcat viceministrul Justiției Nicolae Eșanu. Acesta a dezmințit informația precum că amenzile au fost majorate pentru a spori acumulările la bugetul de stat.

Proiectul de lege adoptat astăzi mai prevede majorarea pînă la 500 de unități convenționale a amenzii pentru consumul de alcool la volan. Astfel, amenda maximă pentru această încălcare va ajunge la aproximativ 25 de mii de lei. De asemenea, în scopul combaterii fenomenului „plății salariului în plic", amendamentele propuse de Guvern stabilesc amenzi pînă la 75 de mii de lei, pentru persoanele juridice care vor comite această încălcare.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

parlament , majorare , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2577 locuitori

Copceac este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Copceac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2577 de oameni. Satul Copceac a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.