04 iulie 2016, 10:05 Realitatea moldovenească views 3650
Se prognozează o recoltă de circa un milion de tone de cereale
04 iulie 2016, 10:05 Realitatea moldovenească views 3650

Se prognozează o recoltă de circa un milion de tone de cereale

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozează în acest an o recoltă globală de cereale de aproximativ un milion de tone, inclusiv grîu de toamnă – aproape 964 mii de tone, cu o productivitate de 3 tone/ha. Volumul de cerealiere urmează să depăşească rezultatele obţinute în ultimii cinci ani în țară, a afirmat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, care a efectuat astăzi o vizită de lucru în gospodăria fermierului Andrei Gîrlea, din satul Ţareuca, raionul Rezina.

Vizita a avut loc cu ocazia demarării campaniei de seceriș. Gospodăria fermierului Andrei Gîrlea gestionează circa 4000 ha de pămînt și practică cultivarea culturilor: grîu, orz de toamnă şi de primăvară, mazăre, porumb, floarea soarelui, rapiţă, soia, dar şi culturi etero-oleaginoase – oregano şi lavanda. De asemenea, dispune de o livadă de prune şi una de mere.

Gospodăria lui Andrei Gîrlea are în proprietate tehnică agricolă performantă şi împreună cu alţi producători agricoli a beneficiat în cadrul programului MAC-P de o porţiune de grant şi în prezent construieşte un frigider şi două uscătorii.

Ministrul Agriculturii a apreciat înalt activitatea acestei gospodării şi a subliniat că Andrei Gîrlea este un fermier model, care se informează continuu despre politicile în domeniu şi participă la proiectele de susţinere a agriculturii în Republica Moldova.

În gospodărie, practic, a fost finalizată recoltarea orzului de toamnă pe o suprafaţă de 277,5 ha. Orzul de primăvară ocupă o suprafaţă de 177 ha, iar grîul – de 1256 ha.

Conform datelor MAIA, la finele săptămînii trecute producătorii agricoli din raioanele din zonele Centru şi Sud ale Moldovei au demarat campania de recoltare a culturilor cerealiere şi leguminoase. Secerişul orzului şi a grîului de toamnă a început în raioanele: Cahul, Rezina, Ialoveni şi Donduşeni. Productivitatea medie la un hectar depăşeşte rezultatele obţinute în anul 2015 cu aproape 1,3–1,5 t/ha.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

recoltă , prognoza , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.