06 iulie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 3717
Bursele pentru sportivii de performanță din țară vor fi majorate
06 iulie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 3717

Bursele pentru sportivii de performanță din țară vor fi majorate

Bursele pentru sportivii de performanță din țara noastră vor fi majorate cu 35 la sută pînă în 2017. Anunţul a fost făcut de ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu. Potrivit oficialului, aceștia vor fi încurajaţi să-și continue cariera în ţară şi să ne reprezinte țara la competițiile internaționale.

Dacă pînă acum sportivii olimpici primeau o bursă de 15 mii de lei pe an, în curînd aceștia vor primi pînă la 25 de mii de lei.

"Trebuie să încurajăm atît componența de sport de performanță, cît și sportul de masă. Unul dintre scopurile care mi le-am propus ca ministru, să revăd acea situație financiară în bursele sportive. Noi le vom mări ca să nu pierdem sportivii, mărim cu 35 de procente. Ne dorim să rămînă aici, să nu reprezinte alte țări", a declarat Zubcu.

Ministrul își propune să fie demarat programul de credite nerambursabile pentru susținerea centrelor de sport, dar și a sportivilor cu dizabilități. Victor Zubcu a vizitat unul din centrele sportive din ţară, pentru a vedea condiţiile unde se desfășoară antrenamentele.

"Pentru 2017 ne dorim să avem un alt program nou legat de dezvoltarea antreprenoriatului social, care permite angajarea inclusiv a persoanelor cu dizabilități, care permite încurajarea altor categorii de risc", a precizat ministrul Tineretului şi Sportului.

La centrul de sport din Căușeni se antrenează aproximativ 800 de tineri. Șeful instituției, Grigore Covalenco, susține inițiativa ministrului și spune că aceste resurse financiare i-ar putea scuti de cheltuieli pe sportivii moldoveni, cînd merg peste hotare la competiții

"Ar fi un suport în promovarea probelor de sport și dezvoltarea însăși a culturii fizice, mai ales sportului de performanță", a subliniat Covalenco.

În acest an, sportivii moldoveni vor participa la o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, care se desfăşura la Rio de Janeiro. În acest sens, au fost alocate aproximativ opt milioane de lei, de două ori mai mult decît în 2014, atunci cînd sportiviii moldoveni au participat la jocurile olimpice de iarnă.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

bursa , sport , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.