12 iulie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4829
Populaţia Moldovei ar scădea cu circa un milion de oameni, în 40 de ani
12 iulie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4829

Populaţia Moldovei ar scădea cu circa un milion de oameni, în 40 de ani

Republica Moldova riscă să rămînă fără cetăţeni. Un studiu realizat de Centrul de Cercetări Demografice arată că, dacă tendinţele actuale se vor menţine, în următorii 40 de ani, populaţia Moldovei va scădea cu aproximativ un milion de oameni. Asta în condiţiile în care natalitatea stagnează, iar mortalitatea atinge cote alarmante.

Potrivit Barometrului Demografic, provocările economice din ultimii zece ani au făcut ca tinerele familii să aibă tot mai puţini copii. „Foarte mult au scăzut ratele specifice de fertilitate pentru vîrstele tinere şi pentru naşterea primului copil. Evident că dacă în familie nu s-a născut încă primul copil, nu putem să vorbim despre creşterea natalităţii", susţine Olga Găgăuz, directoarea Centrului de cercetări.

Tot din cauza crizelor interminabile, a crescut şi rata migraţiei. Anual, din ţară emigrează de la 30 de mii la 50 de mii de moldoveni. Autorităţile spun că încearcă să-i readucă pe moldoveni, procesul însă este unul destul de complicat.

„Ceea ce ne stă nouă mai mult în putere este de a încuraja migranţii să revină şi să se implice în procesul de reintegrare. Dar şi aici sectorul economic are un rol foarte important. Noi nu creăm locuri de muncă, dar putem să asigurăm suplinirea acestor locuri de muncă cu resurse umane competente", afirmă Stela Grigoraş, ministra Muncii.

Experţii spun că, în ultima perioadă, a crescut şi rata mortalităţii, cu 44 la sută în rîndul bărbaţilor şi 30 de procente în rîndul femeilor. Astfel, speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 65 de ani, iar pentru femei - 73.

„Este foarte important să fie luate măsuri de prevenire a mortalităţii. În acest caz, prevenirea constă într-un mod sănătos de viaţă. Acest lucru trebuie să fie promovat mai intens, în special în şcoli", a specificat Rita Columbia, reprezentantă UNFPA.

Datele Barometrului Demografic arată că pînă în 2050, populația Moldovei ar putea scădea cu 35 la sută, în cazul în care statul nu-și va revizui politicile în domeniu.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

populatia , demografie , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1130 locuitori

Naslavcea este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Naslavcea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 14 km de orașul Ocnița și la 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Naslavcea este menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.