29 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 6287
Serviciul Stare Civilă va percepe taxe noi pentru eliberarea unor documente
29 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 6287

Serviciul Stare Civilă va percepe taxe noi pentru eliberarea unor documente

Serviciul Stare Civilă ar putea elibera mai multe documente contra plată, deși acum acestea sînt gratuite. Ministerul Justiției argumentează că instituția suportă multe pierderi. În schimb, eliberarea actelor ar putea fi urgentată de la cîteva zile la cîteva ore, scrie bizlaw.md.

Ministerul Justiției intenționează să modifice prețurile pentru unele servicii pestate de Serviciul Starea Civilă. De exemplu, eliberarea duplicatului certificatului de stare civilă, legalizarea actului de stare civilă, eliberarea certificatelor și extraselor, avizul privind modificările operate nu se va mai realiza gratuit așa cum era pînă acum.

Autorii sînt de părere însă că modificările nu vor avea repercusiuni negative asupra societăţii, întrucît implică suportarea unor costuri minime şi „nu se răsfrînge asupra acţiunilor de asigurare primară a actelor de stare civilă, înregistrarea obligatorie a naşterii, decesului rămîne a fi un serviciu prin definiţie gratuit, scutit inclusiv de taxa de stat; înregistrarea căsătoriei, divorţului, schimbării numelui da familie şi sau prenumelui, implicînd doar achitarea taxei de stat"

„Prestarea serviciilor contra plată vizează prestarea serviciilor speciale de înregistrare a căsătoriilor, eliberarea diverselor tipuri de documente, elaborate în scopul realizării unor libertăţi adiţionale, precum şi urgentarea prestării serviciilor", se mai precizează în document. Totodată, autorii propun să reducă termenul de eliberare a documentelor, de la cîteva zile la cîteva ore.

Unele modificări la lege însă sînt în beneficiul moldovenilor, în special a celor plecați peste hotare care au nevoie frecvent de eliberarea unor documente suplimentare. Astfel, serviciile de stare civilă vor putea fi operate și în străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Tipul de servicii urmează încă să fie stabilit.

Documentul se află în dezbateri publice.

Sursa: www.bizlaw.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.