19 august 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 3916
Moldovenii cheltuiesc pentru hrană circa 40% din venituri
19 august 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 3916

Moldovenii cheltuiesc pentru hrană circa 40% din venituri

Locuitorii Moldovei cheltuiesc pentru cumpărarea produselor alimentare circa 40% din veniturile proprii.

Acest fapt decurge din datele studiului "Securitatea alimentară prin prisma unui sistem informaţional comun", ale cărui rezultate au fost prezentate joi la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul".

"Aceste cheltuieli sînt foarte mari. În UE ponderea cheltuielilor pentru hrană constituie 15%. Totodată, în Moldova produsele alimentare sînt comercializate în locuri nepotrivite, este practicat comerţul ilegal, nu este exclus nici comerţul cu produse de contrabandă, care nu trec controlul calităţii şi al siguranţei alimentare", a menţionat autorul studiului, Iurie Gotişan.

El a subliniat că "Moldova nu este ameninţată de criză alimentară, însă nu trebuie neglijate lacunele ce ţin de asigurarea calităţii şi siguranţei produselor alimentare".

"Locuitorii Moldovei se confruntă cu probleme apărute, în special, din cauza sărăciei, dar nu din cauza lipsei fizice a produselor. Indicele securităţii alimentare în Moldova este estimat pe plan internaţional cu 60,4 puncte din 100 de puncte. Pentru comparaţie, SUA şi Singapore au cîte 89 de puncte, România – 63,3 puncte, Ucraina – 58 de puncte", a spus autorul studiului.

Potrivit lui, comparativ cu anul 1990, s-a majorat doar consumul de pîine şi produse de panificaţie. Aceasta arată că sărăcia nu le permite oamenilor, mai ales celor în vîrstă, să aibă acces la diferite produse recomandate pentru o alimentaţie sănătoasă.

Studiul conţine recomandări privind atragerea investiţiilor în domeniul alimentaţiei şi prelucrării produselor agricole, în renovarea infrastructurii producerii şi depozitării, în elaborarea şi promovarea politicilor sociale corespunzătoare.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

bani , alimentatie , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
2253 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 27 km de orașul Rîșcani și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.