19 august 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5623
Lucrul în fața monitorului. Cerințe noi față de angajatori
19 august 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5623

Lucrul în fața monitorului. Cerințe noi față de angajatori

Casa de avocatură „ACI Partners"

Pentru a înregistra performanțe înalte la locul de muncă, angajatorul trebuie să acorde o atenție sporită sănătății salariaților, scrie portalul BizLaw.md.

În acest sens, la 1 iulie 2016, Guvernul a aprobat Hotărîrea nr. 819 privind Cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, care transpune Directiva Consiliului Comunităților Europene nr. 90/270/CEE privind condițiile minime de securitate și sănătate în muncă pentru lucrul la monitor.

Prevederile Hotărîrii de Guvern vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și nu se răsfrîng asupra următoarelor categorii:

cabinelor şoferilor la vehicule sau cabinelor de control la utilaje;sistemelor pentru prelucrarea informaţiei numerice de la bordul mijloacelor de transport;sistemelor pentru prelucrarea informaţiei numerice prevăzute în special pentru uz public;sistemelor portabile care nu se utilizează un timp îndelungat la un post de lucru, maşinilor de calculat;caselor de marcat şi oricăror echipamente cu un afişor mic de date sau măsuri, necesare utilizării directe a echipamentului.

Astfel, o dată cu intrarea în vigoare a acestei Hotărîri, angajatorii vor fi obligați să analizeze posturile de lucru și să evalueze condițiile de securitate și sănătate create lucrătorilor (în contextul Hotărîrii noțiunea „lucrător" cuprinde salariații, stagiarii și ucenicii), în special cu referire la posibile riscuri pentru vedere, probleme fizice și probleme de tensiune nervoasă.

Totodată, angajatorii obligatoriu vor informa și instrui lucrătorii cu privire la toate aspectele aferente postului de lucru și modalitățile de utilizare a postului de lucru atît la angajare, cît și la oricare altă dată în decursul activității lor, cînd condițiile de sănătate și securitate vor fi modificate.

Documentul prevede cerințe pentru: protecția ochilor și vederii, ecranul de afișare, tastatura, masa și scaunul de lucru, spațiul, iluminatul, reflexiile și strălucirile, zgomotul, normele iradierilor electromagnetice, căldura, radiația, parametrii microclimatului, interfața lucrător-computer și regimul de muncă/ de odihnă al lucrătorilor la monitor.

Astfel, angajatorul, din contul său, va asigura examinarea oftalmologică a lucrătorilor la angajare, la solicitarea lucrătorului, în cadrul activității în intervale stabilite de legislație sau atunci cînd lucrătorul acuză dificultăți vizuale din cauza lucrului la monitor. Dacă sînt depistate dereglări vizuale, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorului aparate de corecție, suportînd cheltuielile aferente.

Printre alte cerințe, Hotărîrea prevede că:

monitorul trebuie să se rotească și să basculeze liber pentru a fi adaptat necesităților lucrătorului;monitorul nu trebuie să aibă strălucire reflectoare și reflexii;tastatura trebuie să fie orientabilă şi separată de ecran, astfel încît să permită lucrătorului găsirea unei poziţii confortabile de lucru, prin care să evite oboseala din braţe sau mîini;spaţiul din faţa tastaturii trebuie să fie suficient pentru a asigura sprijinirea mîinilor şi a braţelor;masa de lucru sau suprafaţa de lucru trebuie să fie suficient de mare, să aibă un grad de reflexie mic şi să permită o amplasare flexibilă a monitorului, tastaturii, documentelor şi echipamentului conex;scaunul de lucru trebuie să fie stabil şi să permită cu uşurinţă libertatea de mişcare şi o poziţie confortabilă;la solicitarea lucrătorului se va acorda un suport pentru picioare;suprafaţa la un loc de lucru la monitor cu tub electronic radiant trebuie să fie de cel puţin 6 m2.

Totodată, pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorului, angajatorul trebuie să țină cont de durata timpului de lucru la monitor și să asigure pauzele necesare refacerii capacității de muncă.

Astfel, durata generală a zilei de muncă la monitor va fi de 8 ore, cu excepția activității în schimburi de 12 ore. În ziua de muncă de 8 ore, lucrătorului i se acordă pauze de 15 minute după 2 ore de la începutul schimbului şi la 2 ore după prînz. În ziua de muncă de 12 ore, pauzele pentru primele 8 ore se reglementează ca şi pentru ziua de muncă de 8 ore, iar în ultimele 4 ore, se acordă după fiecare oră cîte 15 minute. În plus, nu se admite activitatea la monitor mai mult de 2 ore fără pauze. Pauzele respective se includ în timpul de muncă.

Pentru a combate monotonia, suprasolicitările neuropsihice, oboseala aparatului vizual şi celui locomotor, în vederea menţinerii capacităţii maxime de muncă, lucrătorilor li se recomandă exerciţii fizice, pentru ochi şi relaxare psihologică în timpul pauzelor.

Sursa: fabrika.site

Cuvinte cheie:

munca , lege , condiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
93 locuitori

Pervomaisc este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 136 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 93 de oameni. Satul Pervomaisc a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.