24 august 2016, 16:47 Realitatea moldovenească views 5234
Procurorii cer 15 ani de închisoare pentru Ilan Şor
24 august 2016, 16:47 Realitatea moldovenească views 5234

Procurorii cer 15 ani de închisoare pentru Ilan Şor

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul privind comiterea infracţiunii de escrocherie şi spălare de bani de către fostul şef al Băncii de Economii (BEM), Ilan Şor, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă a Procuraturii Generale (PG), „Ilan Şor este învinuit că, în perioada 4-25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste cinci miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală".

Astfel, dobîndirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea creditelor mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. „Conform rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sînt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobînzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor", se menţionează într-un comunicat al PG.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din BEM. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

În depoziţiile sale, inculpatul a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă, menţionînd că „aceasta a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din R. Moldova", a specificat aceeaşi sursă.

Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de pînă la 15 ani închisoare. Cauza va fi examinată de către Judecătoria Buiucani.

Peste 20 de dosare penale, ce vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost deja transmise în instanţa de judecată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici şi foştii membri ai Consiliului de administrare al BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , procuror , inchisoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.